Vesszen Trianon! – molinóval takarták le a Szabadság téren lévő Szovjet emlékművet

 A Jobbik Ifjúsági Tagozatának tagjai molinóval takarták le a Szabadság téren lévő Szovjet emlékművet, véleményük szerint az obeliszknek nincs helye a Belváros szívében.

Trianon 96. évfordulója alkalmából a Jobbik Belvárosi Ifjúsági Tagozata választ vár a magyar kormánytól, hogy a Szabadság téren lévő Szovjet obeliszk miért állhat még mindig a Belváros szívében. Miért nem szállítják el onnan? Helyére mikor kerülhet vissza az irredenta szobrok és az Ereklyés Országzászló?

Szombaton a Belvárosi önkormányzat a Belváros feszt keretében ünnepel a Szabadság téren Trianon emléknapján. Ez nem túlságosan meglepő, mert a kormány is zenés táncos barackfadalos dallal emlékezett meg a magyarság legnagyobb tragédiájáról. A Belvárosi Jobbik Ifjúsági Tagozata, hogy emlékeztesse az ott levőket milyen nap van is ma, egy molinót helyezett ki a szovjet megszállás "emlékműre". Melyen a következő szöveg állt: Méltó emléket, vesszen Trianon!

 Ezzel is emlékeztetve, hogy korábban itt az irredenta szoborcsoport és az ereklyés országzászló állt. A rendőrség először rongálásra hivatkozva akart intézkedni, ám némi fejtágítás után felismerték, hogy ez még a szabad véleménynyilvánítás keretébe tartozik. Így engedélyezték, hogy a molinó fent maradhasson a szovjet obeliszken. Az önkormányzat embereit azonban zavarta a trianoni fájdalomra való emlékezés így a biztonsági szolgálattal azonnal levetették a feliratot.

 1921. január 16-án több mint nyolcvanezer ember szorongott a Szabadság téren megtartott szentmisén, amely után felavatták az úgynevezett irredenta szobrokat. Majd 1928-ban felavatták az ereklyés országzászlót, amely félárbocon hirdette a magyar nemzet fájdalmát elveszett országrészei miatt.

A zászló a II. világháború során megsérült, maradék részeit a szovjet emlékmű építésekor lebontották. Így a mai napig a Szabadság téren a magyar népet megnyomorító szovjet megszállás emlékműve állhat.