Nyomozás indult Erzsébetváros előző fideszes vezetése ellen

Nyomozás indult Erzsébetváros előző fideszes vezetése ellen

Nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomozást rendelt el a Nemzeti Nyomozó Iroda Erzsébetváros előző vezetése ellen

- erősítette meg az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata kedden az MTI-nek. Előzőleg a VII. kerületi polgármesteri hivatal tudatta a nyomozás elrendelését. Az ORFK kommunikációs szolgálata azt írta: a nyomozás ismeretlen tettes ellen indult.

A VII. kerületi polgármesteri hivatal az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a jelenleg a DK-s Niedermüller Péter vezette kerület

a Király utca 23-29. szám alatti ingatlanok értékesítése, illetve az értékesítéssel összefüggésben vállalt kötelezettségesek miatt tett feljelentést.

A rendelkezésekre álló dokumentumokból kiderül, hogy

az önkormányzat előző vezetése úgy vállalt többmilliárdos fizetési kötelezettséget, hogy ennek nem volt meg a pénzügyi fedezete, ezt a költségvetésében nem tüntette fel.

A tavaly októberi önkormányzati választások után a fideszes kerületvezetésnek kötelessége volt tájékoztatni az új vezetést az érvényes szerződésekről, kötelezettségekről, vállalásokról. A Vattamány Zsolt (Fidesz-KDNP) vezette testület annak ellenére nem informálta erről az ügyről az új vezetést, hogy addigra már több mint 2 milliárd forint kötbért kellett volna kifizetni – írták, hozzátéve: a visszaélés következtében havonta 800 millió forint kötbérfizetési kötelezettsége keletkezik az önkormányzatnak.

A polgármesteri hivatal szerint az összes dokumentumot átvizsgálva az is kiderül, hogy

nincs egyetlen olyan jogszabály sem, amelyet a fideszes kerületvezetés betartott volna.

Erzsébetváros jelenlegi vezetése ezért minden lehetséges fórumon megtámadta „a törvénytelen és a kerület gazdálkodását ellehetetlenítő szerződést” és a végrehajtó eljárását. Ezeknek köszönhetően eddig meg tudták előzni – írták -, hogy „a fideszes kerületvezetés hűtlen kezelésének a gyanúja anyagilag működésképtelenné tegye a kerületet”.

A kerületi polgármesteri hivatal közölte, a feljelentés ügyében „annyira egyértelmű és jól dokumentált a bűncselekmény gyanúja, hogy a Nemzeti Nyomozóiroda elrendelte a nyomozást.”