Visszamenőleg is megkaphatják ösztöndíjukat a rezidensek

Visszamenőleg is megkaphatják ösztöndíjukat a rezidensek

Január óta késik az ösztöndíjak kifizetése.

Meghirdette az eddig elmaradt rezidensösztöndíjakat az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ), a pályázati kiírás lehetővé teszi, hogy ez év januárjáig visszamenőleg is megkapják járandóságukat a szakorvosjelöltek - tájékoztatta a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) pénteken közleményben az MTI-t.

Az érdekképviselet hangsúlyozta, a lépés azért is volt sürgető, mivel ezen ösztöndíjak jelentős bérkiegészítésként működnek a szakorvosjelöltek alacsonyabb alapjövedelme mellett.

A tavaly munkába álló rezidensek ösztöndíjának meghirdetése a szokásos januári időponthoz képest mindezidáig csúszott, így ők kevesebb juttatásért végezték ugyanazt a munkát, mint a korábban munkába állt kollégáik

- hívta fel a figyelmet a késedelem következményeire a Rezidensszövetség.

A fiatal orvosok számára a korábbi években hét ösztöndíj volt elérhető, amelyek közül a legismertebb a valamennyi rezidensorvos, illetve szakorvosjelölt számára elérhető Markusovszky Lajos-ösztöndíj, valamint a hiányszakmás képzésben résztvevők ösztöndíja volt.

Az ösztöndíjak és az alapjuttatás mértékének függvényében fennállhat olyan helyzet, hogy a rezidens fizetésének majdnem felét teszi ki az ösztöndíja, így ezek féléves elmaradása jogosan okozott felháborodást az orvosok körében .

Az ösztöndíjak meghirdetése a kiszámíthatóság mellett azért is kiemelt fontosságú, mert ezek bevezetését követően jelentősen csökkent a fiatal orvosok elvándorlása- mondta Vámosi Péter, a VMRSZ elnöke, kiemelt eredménynek tartja, hogy az OKFŐ elfogadta a szervezet kérését, és a pályázati kiírásban lehetővé teszi, hogy ez év januárjáig visszamenőleg is megkapják majd járandóságukat a rezidensek a pályázat elbírálása után.

Ha ez tényleg megvalósul, akkor a visszamenőleges kifizetés megelőzi azt, hogy a késedelmen túl további hátrány érje a kollégákat

- jegyezte meg a szervezet elnöke.

(MTI)

Címlapkép: MTVA/Bizományosi/Róka László