Fertőtlenítő alagúttal védik Putyin otthonát

Fertőtlenítő alagúttal védik Putyin otthonát

A koronavírus-járvány miatt fertőtlenítő alagúttal védik Vlagyimir Putyin orosz elnök rezidenciáját a Moszkvához közeli Novo-Ogarjovóban - közölte a RIA Novosztyi hírügynökség.

A látogatónak "finom vízködön" kell áthaladnia, amely fertőtlenítő oldattal hinti be a ruháját és szabadon lévő testfelületét. A berendezést egy penzai vállalat gyártja. Hasonló eljárást több moszkvai bevásárlóközpont bejáratánál is alkalmaznak.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője korábban közölte, hogy mindenkinek, aki találkozik az elnökkel, előzetesen Covid-19-szűrésen kell átesnie. Mint mondta, Putyin minimálisra csökkentette a személyes találkozók számát, amelyek alatt be kell tartani az egészségügyi távolságot.

Leonyid Kalinyin, az orosz ortodox egyház egyházművészeti szakértői tanácsának vezetője közölte, hogy június 22-én - a Szovjetunió elleni náci támadás évfordulóján - Putyint az orosz hadsereg főtemplomába várják. A szentélyben, amely aznap nyitja meg kapuit a hívők előtt, a liturgiát Kirill pátriárka vezeti majd.

A vakcina tesztelése folytatódik

Az orosz védelmi minisztérium szerdán közölte, hogy a hadsereg és a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet (NICEM) megkezdi a Covid-19 elleni vakcina klinikai tesztelését. A készítmény hatékonyságának és veszélytelenségének bizonyítását célzó kísérletre jelentkezett önkéntesek első csoportját kétheti elkülönítés után fogják beoltani.

Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter kedd este a Pervij Kanal tévécsatornának nyilatkozva azt hangoztatta, hogy a Covid-19 terjedésének láncolata garantáltan csak akkor szakad meg, ha a lakosság mintegy fele már megszerezte a védettséget. Úgy vélekedett, hogy a járványellenes korlátozások akár 2021 februárjáig is érvényben maradhatnak.

Oroszországban az elmúlt napon 7478-cal 553 301-ra emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma a szerdán közölt hivatalos adatok szerint. Ez 1,4 százalékos napi növekményt jelent, amely május 1-je óta először nem éri el a 8 ezer főt. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek 31,8 százaléka tünetmentes. Az aktív esetek száma 2387-tel 241 481-ra csökkent.

A halálozások száma 194-gyel 7478-ra, a gyógyultaké pedig 10 036-tal 304 342-re emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 15,6 millió, az elmúlt nap folyamán pedig 284,6 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 308 896 embert tartanak megfigyelés alatt.