Zelenszkij: "A fogaskerekektől az építészekig szét fogjuk verni ezt az egész orosz népirtó rendszert"

Zelenszkij: "A fogaskerekektől az építészekig szét fogjuk verni ezt az egész orosz népirtó rendszert"

Az ukrán államfő azt sürgeti, hogy állítsák nemzetközi bíróság elé az orosz támadás összes felelősét, beleértve a legfelső politikai és katonai vezetést is.

Nemzetközi bíróság elé kell állítani az Ukrajna elleni orosz támadás összes résztvevőjét, beleértve a háború kitervelőit is - jelentette ki Volodimir Zelenszkij, amikor kedden Kijevben a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyészével, Karim Khannal találkozott.

"A fogaskerekektől az építészekig szét fogjuk verni ezt az egész orosz népirtó rendszert, és bírósági ítélet alá fogjuk vetni a felelősöket" 

- hangsúlyozta az MTI szerint az ukrán elnök, aki elismerte, ez nem lesz könnyű feladat.

Az ukrán államfő úgy vélte azonban, hogy "pontosan a jogállamiság és a nemzetközi bíróság ereje az egyik biztosíték az ukránok és más nemzetek hosszú távú biztonságára".

Oroszország ukrajnai inváziójának elkerülhetetlenül jogi következményei lesznek mindazok számára, akik kitervelték, jóváhagyták és végrehajtották - húzta alá Zelenszkij, hangsúlyozva:

nemcsak azok ellen kell vizsgálatot indítani, akik a terveket végrehajtották, hanem "a terrorista állam legfelső politikai és katonai vezetése" ellen is.

Az ICC főügyésze már vizsgálja az ukrajnai helyzetet. A vizsgálat kiterjedhet háborús és emberiesség elleni bűnökre és népirtásra is. Jelenleg azonban a büntetőbíróság nem tud fellépni az orosz vezetés, benne Vlagyimir Putyin elnök ellen, mivel sem Oroszország, sem Ukrajna nem részese az ICC jogalapját képező Római Statútumnak - jegyezte meg a dpa hírügynökség. Ez az egyik oka annak, hogy Zelenszkij az ENSZ Közgyűlésén szeptemberben egy különleges bíróság létrehozását szorgalmazta. A Római Statútum az ICC alapokmánya, amelyet 120 ország fogadott el, míg hét ország, köztük az Egyesült Államok, Kína és Izrael ellene szavazott, további 21 ország pedig tartózkodott.