A fideszes Bánki Eriket is kihallgatták tanúként a Volvo-gate korrupciós ügy tárgyalásán

A fideszes Bánki Eriket is kihallgatták tanúként a Volvo-gate korrupciós ügy tárgyalásán

Tagadta, hogy kulcsszerepet játszott volna a pécsi buszbeszerzési ügyben.

Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselőt, egyben a Parlament gazdasági bizottságának frissen újraválasztott elnökét is kihallgatta tanúként a Kaposvári Törvényszék a Volvo-gate néven elhíresült büntetőper keddi tárgyalásán. A kormánypárti politikus határozottan tagadta, hogy kulcsszerepe volna a buszbeszerzési ügyben, Hadházy Ákos független parlamenti képviselő azonban túl sok véletlent lát Bánkival kapcsolatban, így feljelentést tesz.

A Szabad Pécs beszámolója szerint a tárgyaláson Bánki Erik azt mondta, az igaz, hogy a per harmadrendű vádlottját, Paczek Endre Tibort ismerte korábban, egyrészt a sportéletből, másrészt egy autóbeszerzési ügyletből is, illetve egy olyan németországi cégnek is volt az ügyvezetője, amiben Bánki és testvére is résztulajdonos volt.

Bánki, a Fidesz eredetileg mohácsi politikusa

a bíróság kérdésére tagadta, hogy az ügy kulcsszereplője lenne, valamint azt, hogy akár ebbe, akár más pécsi ügybe ő operatívan belefolyt volna.

Bár elismerte, a buszbeszerzés időszakában valóban járt Hollandiában, de nem a buszbeszerzés miatt utazott oda, ebben az ügyben nem tárgyalt soha, sehol máshol sem. Ottjártát a Volvo-per februárban elhunyt, elsőrendű vádlottjának tanúvallomása és az ő ügyvédje által korábban kikért repülőtéri adatok is alátámasztják. Tanúvallomásában Bánki szintén elismerte, hogy Pécs egyik fideszes országgyűlési képviselőjével, Csizi Péterrel repült együtt, de mint mondta, csak egy napra vagy éjszakára mentek, és egy koncert és a gasztronómiai érdeklődésük vonzotta őket az országba.

A tárgyaláson megjelent Hadházy Ákos, aki korábban már foglalkozott az üggyel. Az ellenzéki politikus a pécsi lapnak azt mondta, feljelentést tesz Bánki Erik tanúvallomása miatt, mivel úgy véli, amit hallott, éppen elég gyanúra ad okot. Szerinte ugyanis Bánki Eriknek mégis köze lehet a pécsi buszbeszerzéshez.

Dióhéjban a pécsi buszbeszerzési botrány arról szól, hogy a város a korábbi, fideszes vezetés alatt használt Volvo buszokat szerzett be, de ahelyett, hogy a 2,6 milliárdos ajánlatot fogadták volna el, egy közvetítő cégen keresztül vették meg azokat 3,5 milliárdért. Az így elcsalt 900 millió több szálon tűnt el, az egyik szálon például 176 milliót egy thaiföldi bankszámlára utaltak, melyet Paczek Endre Tibor nyitott. Az ügy elsőrendű vádlottja, Paiger István szerette volna a bíróság elé idézni Bánkit, mert – mint azt Hadházy korábban megfogalmazta – „szerinte ő volt a pécsi Volvo buszokat 900 millióval túlárazó csalás főszereplője”, Paiger azonban idén februárban elhunyt.

A fideszes Bánki Erik cégében volt ügyvezető a pécsi buszbeszerzési botrány kulcsfigurája

A fideszes képviselő, Bánki Erik érintettségét felvető posztot tett közzé Hadházy Ákos a közösségi médiában. Az ellenzéki képviselő a pécsi korrupciós buszbeszerzés részleteit ismertetve talált rá a háttérben meghúzódó Bánki-szálra.