A szocik megfutamodtak, elmarad a Vona–Botka-vita

Pedig igény, az volna rá!

Információink szerint az adást ma délután rögzítették volna, és a félórás összecsapás vágatlanul, úgynevezett élőszerű adásként került volna adásba este. Mint korábban megírtuk, két ellenzéki (akkor még) kormányfő-jelölt csörtéjét az RTL Klub kezdeményezte, és mindkét fél nyitottnak mutatkozott rá. Már csak azért is, mivel miniszterelnök-jelöltek között immár tizenegy éve nem volt ilyen jellegű csörte. 1998-ban az ifjú Orbán Viktor még nagy vehemenciával szedte ízekre Horn Gyulát, de 2002-ben a ma már az LMP-t segítő Ron Werber által felkészített Medgyessy Péterrel, majd 2006-ban az ígéretcunamival kampányoló Gyurcsány Ferenccel szemben minden mértékadó politikai elemző szerint alulmaradt, ami a vereséget nehezen viselő Orbánban törést okozott.

Így aztán nem volt kormányfőjelölti vita sem a 2010-es, sem a 2014-es voksolás előtt sem, Orbán egyszer sem vállalta.

Ahogy most sem, holott ennek nyugati demokráciákban több évtizedre visszanyúló múltja van.

Ahogy kollegánk írta,

a jelenlegi közéleti atomsivatagban tényleg üdítő vizes kulacsként hat minden szemtől szemben megvívott szócsata,

ám ez az MSZP újabb robbanásával, mely révén a baloldali párt körül személyi-politikai vákuum keletkezett, újfent elmarad. De vajon miért épp ma, a vita napjának reggelén jelentette be visszalépését Botka? A kérdés természetesen megfogalmazódott a Jobbik miniszterelnök-jelöltjében is.

A helyzet az, hogy pillanatnyilag két számottevő kormányfőjelölt van a politikai színpadon: Orbán Viktor regnáló miniszterelnök, illetve Vona Gábor, a kihívó. Utóbbi vitára éhesen.

Friss: információink szerint az RTL Klub lemondta a műsort, Botka László távozása miatt Vona Gábort sem hívják meg a stúdióba.