Vörös riasztás: Pekingben és Teheránban is mérgező a levegő

A vörös riasztás a legsúlyosabb a négyfokozatú figyelmeztető skálán, a szemet és torkot is irritálja a szmog.

A szemet és torkot irritáló szmog szombatra virradóra lepte el a vonzáskörzetével együtt 22 és fél milliós metropoliszt, és előrejelzések szerint keddig kitart a jelenlegi szélcsend miatt.

A vörös riasztás a legsúlyosabb a négyfokozatú figyelmeztető skálán, akkor rendelik el, ha a levegőszennyezés várhatólag több mint 72 órán át tart. Az intézkedés keretében bezárták az iskolákat, és leállították az autóforgalom felét. Megtiltották a kerti grillsütést és minden egyéb, füsttel járó házon kívüli tevékenységet, továbbá korlátozták a gyárak termelését.

Irán hasonló gondokkal küzd, a rekordokat döntő légszennyezettség miatt Teheránban és a fővárossal szomszédos két népes településen, Rejben és Iszlamsahrban a hatóságok utasítására vasárnap zárva tartanak az iskolák - közölte szombaton az iráni állami televízió. Ha a szmog nem szűnik, az intézkedést hétfőig meghosszabbítják.

Ezenkívül Teherán központjában korlátozzák a gépkocsiforgalmat, és néhány üzemet egy hétre leállítanak. A levegőszennyezés különösen a fővárost és Teherán tartományt sújtja, amelynek népessége 14 millió fő.