Szinte hihetetlen: 17 ezer kilométerre volt a vulkánkitörés, de itthon is lehetett mérni a hatását

Szinte hihetetlen: 17 ezer kilométerre volt a vulkánkitörés, de itthon is lehetett mérni a hatását

Magyarországon is érzékelhető volt a Tonga közelében történt tenger alatti vulkánkitörés okozta légköri nyomásváltozás – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap a Facebook-oldalán.

Mint felidézték, szombaton helyi idő szerint a késő délutáni órákban (magyarországi idő szerint kora reggel) a Csendes-óceán nyugati részén fekvő – Magyarországtól mintegy 17 ezer kilométerre lévő – Tonga-szigetek térségében vulkánkitörés történt, amely miatt szökőárriadót is elrendeltek. A vulkán hamufelhője 20 kilométeres magasságba tört, hatalmas robaját több mint ezer kilométeres távolságban is hallották.

Szökőárriadót rendeltek el a Csendes-óceán déli térségében egy tenger alatti vulkánkitörés miatt

Szökőárriadót rendeltek el a Csendes-óceán déli térségében, miután szombaton kitört egy tenger alatti vulkán Tonga közelében - közölték az illetékes hatóságok. Az MTI beszámolójában azt írta, a Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai vulkán kitörése szökőárhoz (cunami) vezetett Tongán. A tűzhányó robaját állítólag a kétezer kilométerrel távolabb található Új-Zélandon is hallani lehetett.

A hirtelen kialakuló légköri nyomáshullám körbeérte a bolygót, így a Föld minden egyes pontjában érzékelték. A meteorológiai szolgálat azt írta: a magyarországi mérőállomások is regisztrálták a hirtelen bekövetkező nyomásváltozást. „A nyomási zavar az összes állomáson átment, jellemzően 0,5 és 1 hektopascal közötti változásokat okozva, egy-két helyen azonban több mint 1 hektopascalos változást produkált”.

A meteorológiai szolgálat érdekességként azt is kiemelte, hogy mivel a lökéshullám két irányból érte el Magyarországot, így kétszer figyelhető meg a mérésekben a zörej.

Az illetékes hatóságok szombaton közölték, hogy szökőárriadót rendeltek el a Csendes-óceán déli térségében, miután kitört egy tenger alatti vulkán Tonga közelében. A Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apai vulkán kitörése szökőárhoz (cunami) vezetett Tongán.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

A Csendes-óceáni Szökőárjelző Központ (PTWC) vasárnap fújta le a szökőárriadót.

(MTI)