Wagner-katonák érkeztek Fehéroroszország területére

Wagner-katonák érkeztek Fehéroroszország területére

A lengyel értesülést a minszki védelmi minisztérium is elismerte és közölték, a fehérorosz hadsereg közös hadgyakorlatokat tart a Wagner-csoporttal.

Az információbiztonságért felelős lengyel kormánybiztos szombaton megerősítette, hogy a Wagner orosz magánhadsereg katonái Fehéroroszországban vannak. Stanislaw Zaryn a Twitter internetes közösségi oldalon azt közölte, hogy becslésük szerint több száz zsoldos érkezett a Lengyelországgal szomszédos Fehéroroszország területére.

Az ukrán határőrség szóvivője az Ukrajinszka Pravda hírportálnak nyilatkozva szintén azt mondta, hogy Wagner-katonákat szállító hosszú konvoj érkezett szombat hajnalban Fehéroroszország területére Oroszországból. Elsőként a fehérorosz katonai aktivitást figyelő Hajun csoport közölte a hét végén, hogy legalább 60 teherautót, buszt és egyéb nagy járművet láttak, amint beléptek fehérorosz területre a helyi rendőrök kíséretében. A konvoj a Minszktől délre fekvő Aszipovicsi településen lévő katonai támaszpont felé tartott.

A Wagnert alapító Jevgenyij Prigozsin június végén rövid életű lázadást hajtott végre a moszkvai vezetés ellen, és az incidens lezárása után Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök közölte, hogy Minszk hasznát venné a Wagner tapasztalatának és szakértelmének, továbbá egy "elhagyatott katonai létesítmény" területét ajánlotta fel a zsoldossereg harcosainak, hogy alakítsák ki ottani bázisukat.

A fehérorosz védelmi minisztérium pénteken kiadott közleményében az állt, hogy "útitervet" dolgoztak ki arra, hogyan tart majd közös hadgyakorlatokat a fehérorosz hadsereg a Wagner-csoporttal. A tárca azt is közölte, hogy a Wagner harcosai már be is kapcsolódtak a fehérorosz katonák kiképzésébe.

(MTI)

Címlapkép: A Wagner-csoport zsoldoshadsereg nagyrészt élítélt bűnözőkből álló katonái a lázadás idején bevonultak Rosztovba 2023. június 24-én. Fotó: MTI/EPA