Jobbik: támogatást vagy szabályozott nyitást a bajba került vállalkozóknak!

Jobbik: támogatást vagy szabályozott nyitást a bajba került vállalkozóknak!

A Jobbik azt követeli, hogy a központi költségvetés vállalja át minden bajba került magyar vállalkozó bérleti díját, főleg azok esetében, akik nem tudják alaptevékenységüket 100 százalékban végezni – közölte szerdai sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke. Az ellenzéki honatya szerint az Orbán-kormány „egyik lehetőséget a másik után halasztja el”, valamint „piramisépítéseket, cicomaberuházásokat” támogat, de a kieső munkabérek pótlására, a vállalkozók megsegítésére csak – mint fogalmazott – mikroszkopikus programokat tudott kidolgozni.

„Mélységesen felháborít, hogy most megint a Mészáros szállodái kaptak százmilliókat! Mi itt a megélhetésünk, a puszta létünk miatt tüntetünk!"

Arra számítok, hogy a kormány meghallja az itt megfogalmazott követeléseket. Diszkriminatívnak tartjuk, hogy a kormány nem képes megoldást találni a vendéglátásban érintettek érdekében, miközben bírságol és fenyegetőzik - mondta az Alfahírnek a Hősök terén tartott újabb demonstráción a két szervező testvérpár Ecsenyi Áron és Ecsenyi Szilárd, akik egyben a Facebookon szerveződött "Levesbe az adók 75%-ával nevű mikropárt" tagjai.

Az ellenzéki politikus rámutatott, a vállalkozók nagy része nem tudja tevékenységét végezni, de a szerződés szerinti bérleti díjakat fizetnie kell, ezért a Jobbik javaslata egy olyan állami alap, mely költségvetési pénzből átvállalja ezeket a terheket, így

a bérbeadót sem károsítja, de szavatolja a vendéglátóhelyeket, konditermeket, szabadidőközpontot üzemeltetők túlélését.

A szakpolitikus úgy véli, legalább a nyárig meg kellene adni ezt a segítséget, mert „a kis-és középvállalkozások viszik a hátukon a gazdaságot”, valamint a munkahelyek kétharmadát is ők adják. Z Kárpát két opciót vázolt fel:

  • a kieső munkabérek, bérleti díjak és egyéb költségek átvállalása, vagy
  • az érintett egységek szabályozott újranyitása.

Utóbbi eset az egészségügyi intézkedések maximális betartásával, senkit nem veszélyeztetve akár korlátozásokkal, de normális körülmények között kellene, hogy megtörténjen.