Zelenszkij a G7-országok támogatását kérte a kijevi béketervhez

Zelenszkij a G7-országok támogatását kérte a kijevi béketervhez

Ukrajna elnöke szerint az ukrán béketerv az észszerűség nyilvánvaló kifejeződése.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap globális támogatást kért Kijevnek az ukrajnai orosz háború befejezésére irányuló tervéhez, és azt mondta a világ hét legfejlettebb iparosodott országa (G7) vezetőinek, hogy az abban foglaltak az "észszerűség nyilvánvaló kifejezése" - írja az MTI.

Zelenszkij, aki személyesen vesz részt a G7-ek csúcstalálkozóján Japánban, az elmúlt hónapokban azt népszerűsítette, amit kormánya "béketervként" hirdet.

A csoport vezetőihez intézett beszédében, amelynek szövege felkerült az elnök honlapjára, azt mondta:

"még egy elv, a racionalitás, amely egyesít bennünket". Mindig gyakorlatilag az értékeink védelmében cselekszünk. Az ukrán béketerv pedig a racionalitás nyilvánvaló kifejeződése. Köszönöm, hogy támogatják tervünket"

- húzta alá.

Zelenszkij a közösségi médiában közzétett bejegyzésében arról számolt be, hogy a tervet a G7-ek vezetőinek a hirosimai csúcstalálkozón ismertette. A Telegramon azt írta: "Úgy dolgoztuk ki a béketervet, hogy annak minden egyes pontja mögött ENSZ-határozatok álljanak. Úgy, hogy a világon mindenki kiválaszthatja azt az utat, amelyhez hozzá tud járulni. Japántól az arab országokig, Európától Latin-Amerikáig támogatókra talál a béketervünk".

Zelenszkij sürgette a nyugati szövetségeseket és más országokat, hogy mind gazdasági, mind katonai intézkedésekkel támogassák Kijevet, miközben Oroszország 15 hónapja tartó háborúja elhúzódik.

Az ukrán államfő vasárnap megerősíteni látszott a kelet-ukrajnai Bahmut elvesztését, amikor arról kérdezték, hogy az továbbra is Kijev ellenőrzése alatt áll-e.

"Azt hiszem, nem" - mondta a Joe Biden amerikai elnökkel Japánban folytatott találkozója előtt. "Mára Bahmut csak a szívünkben van. Ez tragédia. Ezen a helyen nincs semmi" - tette hozzá.

Korábban hírügynökségek szavait úgy értelmezték, a város elesett. Az ukrán elnök szóvivője azonban később a Facebook-oldalán azt írta, hogy

Zelenszkij nem erősítette meg, hogy az orosz erők elfoglalták az ostromlott várost.

Sőt, Szergej Nyikoforov szerint Zelenszkij kijelentésével cáfolta Bahmut elfoglalását.

Oroszország szombaton azt állította, hogy teljesen elfoglalta a szétzúzott kelet-ukrajnai várost, ami, ha igaz, a 15 hónapja tartó háború leghosszabb és legvéresebb csatájának végét jelentené.

A nagyrészt a földdel egyenlővé tett város elleni támadást a Wagner orosz zsoldoscsoport csapatai vezették, amelynek irányítója, Jevgenyij Prigozsin korábban azt mondta, hogy csapatai végül kiszorították az ukránokat a városon belüli utolsó lakott területről. Kijev korábban tagadta Prigozsin állítását.

Címlapkép: Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezet fog a kétoldalú megbeszélésük kezdetén a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 háromnapos hirosimai csúcstalálkozójának második napján, 2023. május 20-án. (MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat)