Orbán vejének cége már akkor tárgyalhatott egy projektről, amikor még meg sem pályáztatták

Végül az Elios egyedüli érvényes pályázóként vitte el a több mint félmilliárd forintos üzletet.

A hangfelvételt Hadházy Ákos LMP-s képviselő hozta nyilvánosságra a Direkt36-on keresztül, aki korábban a szekszárdi Fidesz-frakció tagja volt. Azért volt nála diktafon, mert egy olyan telekügyletről is szó volt, amivel szerinte rosszul járt a város, így ügyvédje tanácsára rögzítette az elhangzottakat. Később derült csak ki, hogy a közvilágítási téma egy Tiborcz-projekt előkészítése volt.

Eszerint az Elios képviselője a frakcióülésen telefonon beszélt Horváth Istvánnal, Szekszárd akkori fideszes polgármesterével arról, hogy a cég elkészítené nekik azt a két tanulmányt, amelyekkel indulhatnak majd a közvilágítás-korszerűsítési uniós pályázaton. Végül ezt elfogadták, és a cég lett a későbbi nyertes is.

Az érintettek mindent tagadtak, a képviselők nem emlékeznek semmire, és a Direkt36 még a hangfelvételek szembesítésével is csak odáig jutott, hogy az ilyen módszereket „alattomos, aljas dolognak” titulálják.

A cikkben szerepel, hogy a hangfelvételt a rendőrség is vizsgálta akkor, amikor az Elios gyanús közbeszerzéseit kellett vizsgálniuk. A nyomozást végül bűncselekmény hiányában lezárták, de a határozatban szerepel, hogy a hangfelvétel hitelesnek tekinthető, és valóban korábban készült, mint normális esetben készülhetett volna.

Az önkormányzat a 85 százalékban uniós pénzből készülő LED-es korszerűsítésre 2014 márciusában írt ki pályázatot, tehát az Eliosnak csak ekkor kellett volna értesülnie a lehetőségről. A felvétel szerint azonban már 2012 augusztusában zajlottak az egyeztetések: végül az Elios egyedüli érvényes pályázóként vitte el a több mint félmilliárd forintos üzletet.

Ellenzéki reakció

Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy „ez így nem mehet tovább”. Az ellenzéki néppárt szerint az Orbán-kormány teljes egészében az intézményesített korrupcióra építette fel a rendszerét, a saját barátainak, rokonainak, hűbéreseinek a kiszolgálására használja fel az európai uniós és magyar közpénzeket. Úgy vélte, hogy ezen a helyzetben csupán egy kormányváltás és egy elszámoltatás fordíthat, belengette az utólagos vagyonelkobzás lehetőségét is.