Kiderült, hány jegyet adtak eddig el a felcsúti kisvasútra

Eleinte titkolni próbálták, végül csak kiadták az adatokat.

A Vál-völgyi kisvasút 2016. április 30-án indult, az üzemeltetője pedig a Mészáros Lőrinc által vezetett “A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány”. Ez eleinte megtagadta az Átlátszó adatigénylését, majd amikor Mészárosnál a HVG is érdeklődött a titkolózás miatt, végül a lap megkapta a kért jegyeladási számokat.

Eszerint 2016. május 30. és 2016. december 31. között 23 ezer 779 darab menetjegyet váltottak. Ebben nem szerepelnek a helyi óvodások, iskolások, kis helyi közösségek, amelyek jegymentességet kapnak. Néhány kedvezményezett csoport (mozgás- és egyéb sérültek külön kérésre, meghívott vendégek) szintén jegy nélkül utazhattak.

A látogatottság eléggé változó: korábban nyilvánosságra hozott adatok szerint tavaly októberben hat olyan nap is volt, amikor egyetlen jegyet sem adtak el, de amikor a turizmus egy adott esemény miatt beindul, napi több száz fölé is mehet az eladás.

A járat december utolsó két hetében szünetelt, azóta kiemelkedőbb napnak számított a múlt hétvégi nyitás, amikor az alcsúti kastélypark hóvirágnyílása miatt péntektől vasárnapig 2090 jegyet adtak el.

Kérdés marad, hogy ezek a kihasználtsági adatok elegendőek-e az Európai Unió számára, ami 600 millió forintos támogatást adott az építésre.