Így fizeti ki a Fidesz az árulókat - Pősze Lajos milliós sportállása

Több mint egymillió forintot kap havonta Pősze Lajos a Jobbik egykori országgyűlési képviselője a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-nél. 

Pősze Lajos még 2010 májusában a Jobbik színeiben lett országgyűlési képviselő, de nem sokkal később, 2010 decemberében a Jobbik frakció kizárta tagjai közül. Bár a párt elnöksége egyhangú döntéssel felszólította képviselői mandátumának visszaadására, ezt nem tette meg, noha ezt a Szent Korona előtt tett esküjével vállalta. Pősze a kizárás után a ciklus végéig folyamatosan a Fidesszel szavazott. Később, például a 2014-es kampányban is többször használta a kormánypárt a Jobbik lejáratására.

Országgyűlési képviselői mandátuma 2014-ben májusában járt le. A Fidesz nem sokkal később, 2015 elején gondoskodott róla, és információink szerint az egyik miniszter közvetlen utasítására csináltak neki helyet a Magyar Fejlesztési Bank tulajdonában álló cégnél, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt.-nél. Úgy tudjuk, Pősze az elmúlt két évben szinte semmit nem csinált a NÚSZ-nál, de fizetését és egyéb juttatásait felveszi. Megkerestük a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt-t, mert tudni szerettük volna milyen munkakörben dolgozik ott, mennyit keres, összesen hányszor járt bent a cégnél, van-e bármilyen kézzel fogható nyoma a tevékenységének, tevékenységéből adódóan milyen pozitív eredményt tudnak felmutatni, és hogy kinek az utasítására kapott helyet.

„Pősze Lajos vezérigazgatói koordinátorként gazdálkodással és költségvetési finanszírozással kapcsolatos feladatokat lát el. 2015.05.02. óta dolgozik társaságunknál, munkáját munkaszerződésének és munkaköri leírásának megfelelően végzi. Munkabérén felüli juttatásait – a NÚSZ valamennyi dolgozójához hasonlóan – a társaság Kollektív Szerződése, illetve Premizálási és juttatási szabályzata szerint kapja” - áll a NÚSZ Zrt. válaszában. 

A NÚSZ Zrt. tehát szinte semmire nem válaszolt érdemben. Nem kaptunk választ sem arra, mennyit keres pontosan Pősze, sem arra, hogy van-e bármilyen kézzel fogható nyoma a cégnél a tevékenységének, sem pedig arra, hogy tevékenységéből adódóan milyen pozitív eredményt tudnak felmutatni. 

Információink szerint egyébként Pősze Lajos havonta 1.200.000 forint fizetést kap, amelyen felül jár neki havonta 76.000 forint egészségpénztári hozzájárulás, valamint éves szinten 450.000 kap SZÉP kártyára. Ezeken felül még prémiumot is kaphat.

Párbeszédünk Pősze Lajossal telefonon

 - Nem szoktam a szakmai munkámról nyilatkozni, nincs abban semmi olyan.
 - Mert mi úgy tudjuk, hogy ez tulajdonképpen egy sportállás.
 - Áh, nem. Ez tévedés, úgyhogy ne haragudjon! Ebben a témában én nem akarok...
 - Tehát akkor bejár?
 - ...Erre nem is kell nyilatkozni.
 - Milyen tevékenységet végez a NÚSZ-nál?
 - Koordinátor, vezérigazgatói koordinátor, tehát a legkülönbözőbb tevékenységeknek a koordinálása. (…) De ne haragudjon ez egy szakmai kérdés, nem tartozik ez a publikum elé ilyen értelemben. Köszönöm szépen! (...)
 - Egyébként bármilyen írásbeli nyoma van az Ön munkájának bent? Tanulmány vagy bármi?
 - Igen, de ne haragudjon ez egy szakmai kérdés, ezt egy ilyen médiumra, ahonnan ön kérdez én nem hiszem, hogy tartozik. Viszonthallásra!

Kisberk Szabolcs