A kormánypártok válaszra sem méltatják az Állatvédelmi Kerekasztal meghívását

Kedd délután kezdte meg ülését a Jobbik által életre hívott IV. Állatvédelmi Kerekasztal, melyen civil szervezetekkel és más parlamenti frakciók képviseletével, valamint az Országos Rendőr-főkapitányság megbízottjával keresik a megfelelő jogi lépéseket az állatvédelem európai szintű megerősítésére.

Egyed Zsolt jobbikos képviselő keddi, az eseményt megelőző sajtótájékoztatóján elmondta: a frakciók közül egyedül az LMP ígérte biztosra a jelenlétét, a szocialisták nem tudtak dönteni, a Fidesz-KDNP pedig nem is jelzett vissza a meghívásra.

Utóbbit Egyed Zsolt aggályosnak nevezte arra utalva, hogy néhány héttel ezelőtt a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott állatvédelmi törvénymódosítás „csúfosan megbukott”, miután olyan módosításokat tett volna, melyek „mind az állatvédők, mind a civil szervezetek szempontjából vállalhatatlanok voltak”.

Az Állatvédelmi Kerekasztal fontosságáról szólva azt mondta, ma már „napi szinten történnek állatkínzási esetek”, és – egy korábbi kritikára reagálva – jelezte, hogy nem csak a „kutya-macska vonalon” mozognak, hanem például foglalkoznak majd a lapunk által is bemutatott dömösi gólyahalállal, amit az E.ON energiaszolgáltató szigeteletlen vezetéke okozott. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: szakértők szerint évente több tízezer madár pusztul el hasonló okokból, mivel „a profitéhség felülírja az életet”.

Minden forintot sajnálnak

A kormány hozzáállását egyébként jól mutatja, hogy még az előző kerekasztalok nyomására is csupán 40 millió forintot volt hajlandó az egész 2017-es évre elkülöníteni ivartalanítási, menhely-korszerűsítési, és felvilágosító kampányra.

Tovább->

Egyed Zsolt elmondta, hogy a kerekasztal ülésén sorra fogják venni a kormánypártok által rendre leszavazott állatvédelmi törvénymódosításokat, és újakat is fognak alkotni.

Szerinte ismét ki fog derülni, hogy kiket érdekel az állatvédelem, és kiket nem.

Elhangzott, hogy közel száz benyújtott módosító-javaslata közül az egyik legfontosabb, hogy egymilliárd forintot különített volna el egy országos ivartalanítási akcióra, melyet a legveszélyeztetettebb helyeken, a szegregátumokban indítottak volna el a kóbor kutyák helyzetének rendezéséért.

Radikálisan növelnék a büntetési tételeket

Az állatvédelem melletti fellépés másik hangsúlyos eleme az állatkínzás visszaszorítása. Ennek értelmében a Btk. által jelenleg állatkínzásért kiszabható, ám soha ki nem használt büntetési tételét 3 év szabadságvesztés helyett 5-10 évre emelnék.

Az ellenzéki politikus szerint ki lehet jelenteni, hogy az elmúlt 27 évben rajtuk kívül senkit nem érdekelt az állatvédelem, ugyanakkor ők XXI. századi európai pártként fajsúlyos kérdésnek tartják ezt.

A sajtótájékoztatón Egyed Zsolt kijelentette: amennyiben jövőre megnyerik a választásokat, azonnal olyan törvényeket fognak hozni, amelyekkel utol fogják érni Európát az állatok védelme terén.

Cikkünk galériáját fotókkal frissítettük: