Megtörtént ez is: az alacsony bérek már a Magyar Államkincstárt és az Adóhivatalt is veszélyeztetik

Egy újabb szakszervezet mondta ki, elég volt!

Az MKKSZ és a Magyar Államkincstár országos, megyei és munkahelyi szakszervezetei július 17-én 2 órás sztrájkot tartanak, amennyiben a kormány nem támogatja a Központi Közigazgatási szerveknél dolgozók 2017-től érvényes 25 százalékos bérfejlesztését. Számításuk szerint ehhez mintegy 1 milliárd forint plusz pénzre lenne szükség.

Közleményükben arról írnak, hogy a Magyar Államkincstár dolgozói 9 éve nem kaptak bérfejlesztést, többségük a garantált bérminimumért dolgozik naponta több mint 8 órán át. Állandósult a munkaerőhiány, rendszeresen túlóráznak, pedig ők azok, akik felelnek azért, hogy a jogosultak megkapják időre, az ápolási díjat és további szociális támogatásokat.

"Az Államkincstár a magyar állam pénzügyi vérkeringését biztosítja, 900 ezer munkavállaló bérszámfejtésétől kezdve, az állami és önkormányzati, egyházi intézmények finanszírozásán, az állampapírok forgalmazásán túl egészen az uniós források kifizetéséig".

Csak úgy, mint más állami területen, itt is jellemző, hogy az alacsony bérek és a rengeteg túlóra miatt folyamatosan mondanak fel a munkavállalók, akiket a versenyszférát is érintő szakemberhiány miatt képtelenség pótolni, ezért a határidőket egyre nehezebben képesek tartani. Szakképzett munkaerő, mint például IT szakember, bérszámfejtő, könyvelő a piacon magasabb fizetésért is el tud helyezkedni, ezért a fluktuáció mellett állandósult az emberhiány.

Mint az ismert, csütörtök reggel a vízi-közmű szolgáltatásban dolgozók figyelmeztették a kormányt arra, hogy az alacsony bérek miatt összeomlik a rendszer, míg szerda délután a mentődolgozók demonstráltak anyagi megbecsülésért.

Frissítés: a Magyar Államkincstár közleménye: "A Magyar Államkincstár által számfejtett mintegy 1 millió munkavállaló bérszámfejtése nincs veszélyben, az alapfeladatok ellátását nem veszélyezteti sztrájk. A Kincstár vezetősége nyitott a szakszervezettel történő egyeztetésre.”