Újabb figyelmeztetés a kormánynak: ennyi pénzért nem lehet dolgozni!

Betelt a pohár a vízi-közmű szolgáltatásban is.

Jelentős bérfelzárkóztatásra lenne szükség az Országos Vízügyi Főigazgatóság mind a tizenkét igazgatóságán annak érdekében, hogy a dolgozók ne hagyják el az ágazatot – mondta a Magyar Időknek Tarró Péter. A Környezetvédelmi és Vízügyi Országos Szakszervezet elnöke kiemelte: a bérfeszültség olyan jelentős, hogy idén eddig 114 fő mondott fel. Ennek oka, hogy a megközelítőleg 4000 dolgozó 70 százaléka szakmunkás-bérminimumért dolgozik, miközben jelentős részük egyetemi diplomával rendelkező mérnök. Jövőre a további minimálbér-emelések miatt - amennyiben nem kapnak a bérekre további forrást az igazgatóságok - 91 százaléknál is magasabb lehet azok aránya, akiknek a kötelező szakmunkásminimumért kell dolgozniuk - tette hozzá.

Felidézte, hogy 2007 óta minden, a közalkalmazottakat érintő bérrendezés elkerülte az ágazatot. Bár a Belügyminisztériumtól korábban kaptak ígéretet, és tavaly meg is indultak a tárgyalások, de a bérrendezés végül elmaradt.

A szakszervezeti vezető szerint azonnali, legalább 15 százalékos emelést kellene megvalósítani, a következő években pedig további felzárkóztatásra van szükség. Az intézkedéshez az idén négymilliárd forint állami szerepvállalásra lenne szükség.

"A problémát az okozza, hogy a mérnöki egyetemi végzettséggel rendelkezők más ágazatokban több százezer forinttal magasabb kezdő bérért tudnak elhelyezkedni, kiemelten az ország gazdagabb régióiban, többek közt Győrben, Szombathelyen, de akár Szolnokon vagy Nyíregyházán is. A bértábla összetorlódása miatt az évek óta ott dolgozók közül is sokan váltani készülnek, ráadásul az állomány jelentős része a következő években nyugdíjba vonul"

- nyilatkozta a kormánylapnak Tarró Péter, aki rámutatott egy nagyon fontos szempontra is, amely más ágazatok kapcsán is felmerült már: bár modernizálták a felszereléseket, így jelentősen javult az infrastruktúra, azonban szükség van szakemberekre is, hogy működtessék a rendszert.

A mentők szerdai tüntetésén egyébként beszédet mondott Varga Andrea, az Autonóm Területi Szakszervezet elnöke is, aki egyébként szintén képviseli a víziközmű-szolgáltatásban dolgozó munkavállalókat. Varga Andrea akkor többek között arra figyelmeztetett, hogy aki tehette, már elhagyta a pályát, miközben karbantartásra sincs pénz.

Mint ismert, a mentődolgozók is a beígért béremelésük kiharcolásáért mentek utcára, és többen is azon volta, hogy hiába újítják fel a gépkocsiparkot, vagy adnak át új mentőállomásokat, ha egész egyszerűen a bérminimumhoz közelítő fizetések miatt az ágazatban egyre kevesebben dolgoznak.