Kocsis Máté megbüntetné a 14 év feletti hintázókat

Nem vicc! 200 ezer forintot fizethetnek a gyermeteg lelkű felnőttek és a kamaszok.

A Kettős Mérce beszámolója szerint Kocsis Máté rendelete a "közösségi együttélést" szabályozná, olyan apróságok is bírságot vonnának maguk után, mint hogy valaki nem teszi ki az ajtajára a lakása számát. A legfurcsább rendelet pedig a 14 éven felüli játszótér-használókat büntetné 200 ezer forintra.

"14/A.§ Az a 14. életévet betöltött személy, aki játszóteret, játszótéri eszközt használ, - kivéve, amennyiben az adott játszótérre vonatkozó házirend lehetővé teszi az adott játszótéri eszköz használatát - megsérti a közösségi együttélés szabályát és kettőszázezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal, vagy ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírsággal sújtható."

Az általános indoklás szerint a gyerekek védelmében a rendeletbe bekerült a játszótér-használat mint új elkövetési forma.

Bár Kocsis Máté kerületében jónak mondható a parkok és játszóterek üzemeltetése, nem értjük, hogy a kamaszokat miért kell kitiltani a játszóterekről, és ha ez nem volna elég, egy korábbi rendeletben már a labdázást is szabályozták. Ráadásul teszik ezt pont Józsefvárosban, ahol a büntetést elég nehéz lenne a nem túl jómódú fiatalokon vagy szüleiken behajtani.

A szabályozás továbbá nem tér ki arra, hogy a kisgyermekükkel játszó szülőket is érinti-e a büntetés. 

Reméljük a június 8-i testületi ülésen az elfogadás helyett kicsit továbbfejlesztik a módosító javaslatokat.

Józsefváros önkormányzata reagált a hírekre és az alábbi közleményt kaptuk az este folyamán:

Józsefváros Önkormányzata idén év elején konzultációt folytatott le a kerületi lakosokkal közrendet érintő kérdésekben. A beérkezett több mint tizenegyezer válasz alapján, a kerületiek kéréseit teljesítve, a szükséges szakmai és társadalmi (rendvédelmi-, oktatási- és civil szervezetek bevonásával) egyeztetések lefolytatását követően az önkormányzat rendelettervezetet készített elő, melyet csütörtökön tárgyal a képviselő-testület.

Az Önök által is kiemelt, a játszótéri eszközök használatára vonatkozó tervezett új szabályokkal kapcsolatban fontos hangsúlyozni, hogy a konzultáció során választ adók kétharmada szerint sokan vannak, akik nem rendeltetésszerűen viselkednek a játszótereken, rongálnak, kárt okoznak, viselkedésükkel veszélyeztetik a kisgyermekeket és ez ellen a kerületben élő szülők gyakran élnek panasszal. A meglehetősen cinikus és a valóságtól nyilvánvalóan elrugaszkodott „értelmezés”, miszerint a felnőttek be sem tehetik a lábukat a játszóterekre, egyszerű ostobaság és rosszindulatú félrevezetés. A szülő, kisgyermeket kísérő természetesen bemehet a játszótérre és közösen játszhat a kisgyermekkel, kizárólag az játszó eszközök ésszerű használata a cél.

Az idősebb gyerekek számára a kerületben számos sportpálya, sportudvar áll rendelkezésre, ahol focizhatnak, vagy bármilyen labdajátékot játszhatnak, emellett a közösségi ház és maguk az iskolák is rendszeres és sokféle szabadidős programokat szerveznek, ahol eltölthetik az időt iskola után.

(Kép: Horváth Mihály téri játszótér, Forrás: Józsefváros.hu)