2017. 06. 08. 10:57

Megszületett a megegyezés: ősztől az északi szakasszal megkezdődik a 3-as metró felújítása

Tarlós István csütörtöki rendkívüli sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy egyezség született a kormány és a főváros között. Ősztől a legújabb és legjobb állapotú északi szakasszal megkezdődik a felújítás, a főpolgármester szerint ezzel egy időben a teljes alagút felújítása is elstartol. Tarlós azt azért hozzátette, a megegyezés „az optimálisnál rosszabb”, mert plusz pénzt nem kap a főváros.

 

Szerdán született meg a kormányülésen a megegyezés, hogy „életszerű feltételezni”, hogy szeptember végéig az északi szakaszon és az alagútban meg tudják kezdeni a munkálatokat. Erre megvan a szükséges fedezet is. A kormánnyal kötött támogatási szerződében 137,5 milliárd forint szerepel, ami egy szakaszra és az alagútra elegendő. „Ez az összeg rendelkezésre áll, de fölmerül a kérdés, ha többe kerül, honnan lesz meg a fedezet?” - szónokolt a főpolgármester.

Kiderült: van a fővárosnak „egy több 10 milliárdos” tőkemaradványa, a saját gazdálkodásából, amit ugyan másra szerettek volna költeni, "de én ebből egy fillért sem engedek elkölteni, ezt tartalékolni kell a 3-as metróra".

Szerinte így már lesz idő a másik két szakaszra, illetve azok tenderezésére.

Elmondta azt is, hogy a közeljövőben kimegy egy kormány-főváros vegyesküldöttség Brüsszelbe, egyeztetni arról, hogyha valóban elfogy a 137,5 milliárdos fedezet, akkor ezt a tartalékot is be lehessen számítani a metróprojektbe.