Orbáni diplomácia: Romániában a magyarok ellen fordítják az itthoni civil törvényt?

Lemásolják a magyar és orosz ötleteket.

A Székelyföld.ma írja, hogy a tervezet szerint minden civil szervezetnek kötelező lesz félévente hivatalos közlönyben meghirdetni minden pénzügyi mozgását. Ez eddig is kötelező volt, viszont elég volt évente megtenni ezt. Ha ennek nem tesz eleget, 30 napon belül felszámolják a szervezetet.

Az APADOR szerint (a romániai emberi jogok védelméért létrehozott szervezet) a törvénymódosítást a magyar és orosz minta ihlette, ahogy azt korábban Szávay István, jobbikos képviselő megjósolta.

Több román kormánypárti képviselő már a téli korrupcióellenes tüntetéseket alatt az alkotmányos rend megbontását vizionálta, ezért a civil szervezeteket okolták. A székelyföldi autonómiáról szóló demonstrációk esetében is az alkotmányos rend megbontása vádat próbálják ráhúzni a magyarokra.

A módosítás ellen 17 szervezet tiltakozik, például a magyar ügyekért is harcoló ActiveWatch. A románok azt mondják, hogy csak az átláthatóságra törekednek.

Romániai politikai körökben járatos informátorunk szerint ugyan magánakcióról van szó, de az mégiscsak sokatmondó, hogy két kormánypárti képviselő nyújtotta be a javaslatot, információink szerint a nyári szünetig nem kerül elfogadásra a módosítás.

Arról is beszámoltunk már, hogy Felvidéken is elindult egy hasonló folyamat korábban, és most ezt követik a románok.