A Fidesz azt akarja, hogy a kampányidőszakon kívül ne lehessen plakátolni senkinek

Mi a cél?

Halász János frakciószóvivő nyújtotta be a burkolt pártfinanszírozás megakadályozásáról és az átlátható kampányfinanszírozás biztosításáról szóló, kétharmados támogatást igénylő javaslatát, melyet Lex Csicskának neveztek el. A Fidesz a Jobbikra hegyezi ki a törvényt: szerintük korrupciós veszély merült fel az ellenzéki párt plakátkampányával kapcsolatban, így aki megszavazza ezt, az a korrupció ellen foglal állást.

A politikus úgy látja, hogy a Jobbik jelenlegi plakátkampánya mögött a párt és Simicska Lajos együttműködése áll. A plakáthelyek a nagyvállalkozó egyik cégéhez tartoznak, így együtt kellett működni vele, de Vona Gábor többször is hangsúlyozta, hogy piaci alapú üzletet kötöttek.

Gulyás Gergely ismertette, hogy a fideszes plakáttörvény-javaslathoz érkezett LMP-s módosító indítványok közül többet is támogatnak tartalmilag, ezeket a törvényalkotási bizottság foglalja majd egységes javaslatba.

Úgy tűnik, hogy a Jobbik kampánya nagyon szúrja a Fidesz szemét, ezért inkább önmagukat is korlátozó módon hoznának törvényt, hogy megszüntessék a kampányidőszakon kívüli plakátolást. A kormány is folyamatosan él a közterületi reklámozás lehetőségével, de ennek megszüntetése kisebb érvágás lenne nekik, mint az ellenzéki erőknek, köszönhetően annak, hogy a kormánypárti lapok egyértelmű túlsúlyban vannak a nyomtatott sajtópiacon.

A Jobbik szerint a tervezet sérti a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságát, de vélhetően Alaptörvénybe is ütközik. Az ellenzéki erő szerint ilyen alapon a pártok médiahirdetéseit is be lehetne tiltani, de ez nem fog megtörténni, mert nem áll érdekében a Fidesznek.

Folyamatosan rongálják a plakátokat

A Jobbik plakátjait számos fizikai támadás is érte korábban, amit Kósa Lajosék népművészeti díszítésnek tartanak és tulajdonképpen maguk szervezik az ilyen akciókat. A témáról beszámoltunk már itt, itt és itt is, sőt, még itt is.