Vezetnek a kormánypártok, a Jobbik stabilan a második

Az MSZP már csak kis párt, a szúnyogpártok jelentéktelenek.

A Magyar Nemzet számára készített Iránytű Intézek felmérése szerint a kormánypártok növelték az előző havi 31 százalékos táborukat, júniusban 33 százalékos támogatottsággal stabilan vezetnek a teljes népesség körében. A Jobbik is erősödött, támogatottságuk a teljes népesség körében 16 százalék körül alakul, míg az MSZP nyolc százalékon áll. Az egykor a baloldal kohézióját megtestesítő szocialista párt, ma már csak egy lélegeztetőgépre kapcsolt haldokló kis párt.

A gyurcsányista Demokratikus Koalíciónak négy-, az LMP-nek háromszázalékos a tábora, aligha kerülhetnek kormányváltó szerepbe a jövő évi választásokig, így még a bejutás is kérdésessé válhat a számukra.

A szúnyogpártokat (Együtt, Párbeszéd, Moma, Liberálisok) egy százalék alatt mérte az Iránytű. Ezzel megszűnt politikai potenciáljuk. Valamivel jobb helyzetben van a Momentum Mozgalom és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP), amelyeknek továbbra is két-két százalékos tábora van. Az Iránytű nem említi, de sikertelenségük zavaros politikai ideáiknak is köszönhető.

Az Iránytű szerint a választás közeledését jelzi, hogy már második hónapja nő a szavazási kedv: áprilisban még 29 százalék volt a bizonytalanok, illetve a biztosan nem szavazók aránya, június közepére viszont ez 23 százalékra csökkent.

A felmérés szerint a pártot választani tudók körében – ebben a halmazban a biztos választókon kívül azok is szerepelnek, akik „valószínűleg elmennek” vagy „valószínűleg nem mennek el” szavazni – szintén a Fidesz vezet 47 százalékos támogatottsággal. A Jobbikra 24, az MSZP-re 11, a DK-ra 6, az LMP-re 5, az Együttre 1, a Momentumra és az MKKP-re 3 százalék voksolna.

A biztos szavazók körében 49 százalékon áll a Fidesz-KDNP, a Jobbik 21, az MSZP 11, a DK 6, az LMP 5, az Együtt, a PM, illetve az „egyéb pártokra” 1 százalék voksolna. A Momentum és az MKKP egyaránt szintén 3-3 százalékon áll.

Az Iránytű Intézet felmérése során azt is megvizsgálták, hogy 2014 óta milyen arányban ábrándultak ki a szavazók saját pártjukból. Az adatokból az derült ki, hogy a legnagyobb arányban a Fidesz–KDNP tudta megtartani egykori táborát, 2014-es támogatóinak 78 százaléka ma is a kormánypártokra voksolna. Hét százalékuk átpártolt a Jobbikhoz, nyolc százalék pedig elbizonytalanodott.

A Jobbik egykori táborának csak 69 százalékát tudta megtartani, szavazóinak 12 százaléka átpártolt a Fidesz–KDNP-hez, 6 százalék a Momentumhoz.

A 2014-es baloldali összefogásra voksolók többsége, 26 százaléka a DK-ra, 23 százaléka az MSZP-re voksolna egy jövő vasárnapi országgyűlési választáson, 9 százalék a Jobbikot, 8 a Fidesz–KDNP-t, 7 százalék az LMP-t támogatná.

Az LMP végkimerülését jelzi, hogy a párt mindössze az egykori szavazói 32 százalékát tartotta meg, 14 százalék átpártolt a Momentumhoz, 11 százalék az MKKP-hoz, 20 százaléka pedig bizonytalan.

A felmérés arra is kitért, hogy a társadalom milyen rétegeiből támogatják az egyes pártokat. A Momentum, az LMP és az MKKP szimpatizánsai inkább a „jómódúak” közül kerülnek ki. A Momentum táborának hetven százaléka a középosztályba vagy a felső középosztályba sorolná magát, az MKKP esetében kilencven százalék ez az arány, az LMP táborában 58 százalék. A Jobbikot és az MSZP-t többnyire az alsó középosztálybeliek támogatják, 34, illetve 41 százalékos aránnyal. A DK szavazóinak 62 százaléka középosztályba tartozónak érzi magát. A Fidesz–KDNP szavazóinak 68 százaléka pedig közép- vagy felső osztályba sorolná magát.