Aki másnak vermet ás: Orbán Viktor óriási öngólt lőtt a plakátháborúval, muszáj elszámolnia

Visszafelé sült el a Fidesz által indított plakátháború, Orbán Viktornak nyilvánosság elé kell állnia.

Úgy tűnik, Orbán Viktor most valóban óriási öngólt lőtt, hiszen hetek óta olyan vádakkal illették a Jobbikot, amelyekről kiderült, hogy igazából ők maguk követték el. Mint arról tegnap beszámoltunk, sajtóinformációk szerint a Fidesz 2010-ben a Jobbik mostani kampányához mérten csak 58 százalékát fizette ki azonos mennyiségű felületnek,

tehát a Simicska-féle plakátok közel feleannyiba kerültek a Fidesznek, mint most a Jobbiknak.

Mégis a Fidesz kiáltott bűnt, majd hozott a gyanú szerint alkotmányellenes törvényt a reklámpiac megváltoztatására. Jakab Péter, a legnagyobb ellenzéki párt szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy

a kormánypárt a mai napig nem hajlandó válaszolni arra a közérdekű adatigénylésre, hogy a 2010-es kampányban mely cégtől, hány plakáthelyet rendeltek meg, és ezért egészen pontosan mennyit fizettek.

A mostani plakátháború annak a fényében is pikáns, hogy a Fidesz vádaskodásainak áldozata, a Jobbik tételesen elszámolt a „Ti dolgoztok, Ők lopnak!” kampány számaival, mégis egy olyan kormányzati erő támadja, amely ugyanerre nem volt hajlandó.

„Hogy is van ez? Ki az, akit kilóra meg lehet venni?”

- tette fel a kérdést a Fideszre utalva a szóvivő, nem felejtve a botrány másik felét sem, miszerint a Fidesz 2010-es kampányadataiból állítólag 1300 plakát elszámolása hiányzik. Ez pedig arra enged következtetni – és Jakab Péter is erre utalt -, hogy akár áfacsalás, illetve „fekete kasszából” való kifizetések is történhettek a Fidesznél.

„Tehát ki az, aki a választási győzelemért akár adót is képes lenne csalni?”

- fogalmazott, majd a Jobbik nevében felszólította Orbán Viktort, hogy a lehető leggyorsabban tisztázza magát és pártját a vádak alól, hozza nyilvánosságra a kampányköltségek részleteit, és

árulja már el, hogy 2010-ben Magyarországon mennyiért lehetett kormánypártot vásárolni?

Ha Orbán Viktor nem tudja magát tisztázni, azzal elismeri azt, hogy tisztességtelen eszközökkel nyert választást 2010-ben és 2014-ben, és tisztességtelen eszközökkel akar jövőre is hatalomban maradni – közölte Jakab.

Szerinte ha ez így van, a miniszterelnök a hatalomért képes lehet arra is, hogy

  • átverje az Állami Számvevőszéket
  • adót csaljon
  • lábbal tiporja Magyarország Alaptörvényét
  • korlátozza a szólásszabadságot.

A Jobbik követeli, hogy a felmerült kérdésekre „hadoválás helyett” tisztázó válaszokat adjon a Fidesz. A szóvivő kijelentette: a Jobbik a Fidesszel ellentétben nem áll irányítása alatt semmilyen oligarchának, azzal kapcsolatban pedig várják a hatóságok reagálásait, hogy miként bérelhetett a Jobbiknál kétszer olcsóbban a Fidesz plakátokat, és mi a helyzet azzal az 1300 hellyel, aminek nincs elszámolása.

Arra kérdésre, hogy a Jobbik is kedvezményes árakat kapott, közölte: természetes piaci törvény az, hogy nagy tételek rendelésekkor, valamint az üresen álló maradék helyek kibérlésekor kedvezőbb árakat kínálnak a cégek. Ennél sokkal több kérdést vet fel az, hogy a Fidesz 2010-ben miként felezhette meg még ezt a számot is, valamint miért titkolták, és titkolják a mai napig is az adatokat.