A Jobbik nem mond le az egynapos autópálya-matrica bevezetéséről

Elfogadhatatlan, hogy egynapos ügyintézés vagy egészségügyi kezelés miatt is meg kell váltani a 10 napos matricát, ezért a Jobbik továbbra is az egynapos pályamatrica bevezetését sürgeti.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján indokolatlan sarcnak nevezte, hogy egy egynapos ügyintézéshez vagy egészségügyi kezeléshez is csak 10 napos matricával lehet igénybe venni a fizetős utakat.

A javaslat azok közé az indítványok közé tartozik, amik

"politikai izmusoktól és oldalaktól függetlenül minden magyar állampolgár számára segítséget nyújtanak".

Mint mondta, Európában Magyarországon a legmagasabb az éves matrica díja és a megyei díjszabás is a középmezőnyben található.

A Jobbik javaslata, hogy kedvezményes áron, magyar állampolgár egy napra is tudjon autópálya-matricát váltani - fogalmazott, majd kérdésre kifejtette: nem tesznek éles különbséget magyar és uniós állampolgárok között, ugyanakkor például ha magyar benzinkúton vagy magyar mobilszolgáltatónál vásárolható a matrica, akkor az olyan paramétereket hoz be, ami révén a magyarok fogják inkább igénybe venni.

A javaslat bevezetésével csökkenthető lenne az alacsonyabb rendű utak indokolatlan terhelése is, ami azért alakult ki, mert sokan nem akarnak igénybe nem vett szolgáltatás után feleslegesen matricadíjat fizetni.

Z. Kárpát Dániel azt is közölte, hogy javaslatcsomagot dolgoztak ki a motorral közlekedőkre vonatkozóan is; nekik is az autósokkal azonos kedvezményeket - például az egynapos matricát - szeretnének elérni.

Forrás
MTI nyomán