Bienerth máris megbukott, Fürjes Balázs érkezhet az úszószövetség élére?

Bienerth az elmúlt években megbízható fideszes sportkáderré gyúrta ki magát, az utóbbi hónapokban viszont folyamatosan gyengült pozíciója, kormányzati- és sportkörökben egyaránt. 

A "menedzsertípusként" emlegetett Bienerthnek nem voltak kapcsolatai az úszóéletben, viszont el tudta adni magát a kormánynál egy olyan helyzetben, amikor gyors megoldásra volt szükség. A sportolók számára a Gyárfás-féle elnyomás után Bienerth ekkor még olyan neutrális jelöltnek látszott, aki nem majd szól bele a szakmai dolgokba, a nagy befolyással bíró Hosszú-csapat pedig úgy látta, az "outsider" Bienerthen keresztül tudja vinni akaratát. 

Az új elnök valószínűleg azzal követett el végzetes hibát, hogy egyből nekiment Gyárfásnak. A Hosszú-Gyárfás konfliktusra rájátszva próbált erőt gyűjteni az úszóéletben, de ez nem jött össze. A Hosszú által gründolt ellenállást összekeverte az úszótársadalommal, a klubokkal és a küldöttekkel, akik az évek során hozzászoktak a Gyárfás-szövetség működéséhez.

Bienerth előbb egy interjúban nekiment elődjének, akinek szerinte leváltása után "nincs helye az úszósportban", aztán totális átvilágítást helyezett kilátásba a szövetségnél. Alaposan magára haragította Gyárfást, aki viszont meg tudta őrizni informális befolyását a legfontosabb körökben. 

Februárban Gyárfás kibrusztolta Orbán Viktornál, hogy tagja maradjon a VB-t szervező bizottságnak. Bienerth ugyan meghívottként részt vehetett az üléseken, de nem lett tagja a kormánytagokkal kitömött bizottságnak, és kimaradt az előkészületekből. 

Az új elnök ugyan kiszorította a Gyárfás-féle elnökséget, de mire működtetni tudta volna az új testületet, sokakat magára haragított. Kis klubok tucatjai orroltak meg rá megvont források miatt, amiket az új vezetés pályázatokhoz próbált kötni, a nagy klubok vezetői pedig a szakmai hozzáértést hiányolták tőle és bizalmi embereitől egyaránt. Az úszók közt is megbomlott Bienerth támogatása, miután az alkalmi antigyárfás-koalícióból végül egyedül a Hosszú-csapat és az úszóbajnok akadémiája jött ki jól.

Bienerthnek a közgyűlésben annyira nem maradt támogatása, hogy hiába tolta ki az előző elnökségi tagokat, május végén a megmaradt 7 helyre szégyenszemre összesen 2 jelöltet tudott beszavaztatni, a saját hatásköreinek szélesítését célzó módosítóját a küldöttek alig negyede támogatta. A Gyárfás-korszakról szóló belső vizsgálat ugyan valóban feltárt visszaéléseket a Gyárfás-érából, hiába lobbizott folyton a FINA-vezetőkénél is, Bienerth pozíciója menthetetlenné vált. 

Bennfentesek szerint az olimpia nélkül maradt kormánybiztos a legesélyesebb arra, hogy ősztől, vagy nem sokkal a vizes vb végeztével átvegye Bienerth pozícióját.

Bár úszómúltja neki sincs, sokkal mélyebben beágyazott figura a Fidesz-rendszerben, mint Bienerth Gusztáv. Fürjes nagyon közel áll Orbán Viktorhoz: klasszikus ősfideszes, alapító alelnöke a Fidelitasnak.

Kiemelt beruházásokért felelős kormánybiztosként Fürjes felügyelte a vizes vb infrastruktúrájának kiépülését is, vagy épp az új Puskás-aréna építését is. Előtérbe kerülése nem jelenti Gyárfás megmaradását: az egykori tévés elnök már a nemzetközi vizekre figyel, de nyilván fontos neki egy olyan szövetségi elnök, aki nem akarja hátába vágni a fejszét. Az új vezetés valószínűleg engedi majd balhé és meghurcolás nélkül visszavonulni a korábbi elnököt - írja a portál.