"Senki helyett sem tudjuk megoldani a problémát, de segítünk a talpra állásban"

Kiss Gabriellával, a Jobbik Szeretetszolgálat Alapítvány főkoordinátorával beszélgettünk.

Tavaly beszélgettünk utoljára a Jobbik Szeretetszolgálat Alapítványáról, akkor épp a "csendes építkezés" fázisában tartottak a dolgok, mi a helyzet most a szervezet háza táján?

2016-ban egy nagyon sikeres évet zártunk, az idei terveinket pedig ennek fényében, az önkéntesekkel közösen alakítottuk ki, ezt hagyta jóvá a kuratórium vezetése: Sneider Tamás, az Országgyűlés jobbikos alelnöke, valamint Apáti István és Szávay István jobbikos képviselők. Idén már tudatosabban szerveztük a működésünket:

"Egyrészt, szerettük volna az olyan sikeres projektjeinket megtartani, mint a 'Hurrá, nyaralunk!' és a 'Hurrá, telelünk!' programok, de sok más karitatív akciót is terveztünk, hiszen szerencsére egyre több megkeresés érkezik hozzánk."

Több olyan esetben is segítettünk, amikor gyermeknek, vagy felnőttnek romlott meg az egészsége, és emiatt komoly kihívásokkal kellett szembenéznie, de tavaly télen sok olyan eset is volt, amikor olyan családok kértek segítséget, akik súlyos tűzkárt szenvedtek, vagy akár a házuk is leégett.

"Ilyenkor anyagi, vagy tárgyi felajánlásokkal járultunk hozzá a gyógyulásukhoz, vagy a körülményeik javításához. De előfordul, hogy temetési költségekhez járulunk hozzá, ezzel könnyítve az itt maradók dolgát."

Nagy örömmel tapasztaltuk, hogy az emberekhez már eljutott a hírünk, sokan hallottak rólunk, így a táborokba sokan jelentkeztek, résztvevőnek és önkéntes segítőnek egyaránt.

Milyen az alapítvány országos lefedettsége, kikre számíthattok a munkátok során?

"Fontos kiemelni, hogy az alapítvány fő támogatói a Jobbik országgyűlési képviselői, akik a havi tiszteletdíjuk 10 százalékával járulnak hozzá a működésünkhöz."

De sok szimpatizáns és Jobbik-tag is készségesen az alapítvány mellé áll, amikor szükség van rá, például amikor programot szervezünk a lakóhelyükre, vagy annak közelébe. De természetesen mi is kihasználjuk a párt szervezeti felépítését, és tájékoztatjuk az alapszervezeteket a különféle eseményekről.

"Azt, hogy ez milyen erejű összefogást tud eredményezni, jól mutatja egy beteg kisfiúért indított tavalyi kupakgyűjtési akciónk, melyre az ország minden településéről érkezett adomány."

De említhetném azt is, amikor arra kértük az embereket, hogy küldjenek képeslapot egy beteg gyermeknek, akkor is az ország minden szegletéből érkeztek a jókívánságok; vagy a karácsonyi adományozásunkat, amikor 106 választókerületben sikerült egy-egy családot megajándékoznunk. Érdemes megjegyezni, hogy akikhez ilyen formában eljutunk, azok nagy eséllyel a táboroztatásainkon is részt vesznek később, mint például az a májátültetésen átesett kisfiú, akinek szintén hozzájárultunk a felépüléséhez.

"Tehát nincs olyan település, vagy régió az országban, ahol ne találnánk segítőkész önkéntest, ha szükség van rá."

Mivel elég sokrétű tevékenységet végeztek, pontosítsuk, hogy kik fordulhatnak hozzátok? Nincs megkötés, bárki remélhet segítséget?

"Igen, bárki fordulhat hozzánk, viszont a kuratórium részéről elvárás, hogy olyan tisztességes embereken és családokon segítsünk, akik önhibájukon kívül lettek rászorulók."

A hozzánk beérkező leveleket mindig egy szűrőn át bíráljuk el: akár az önkénteseink segítségét igénybe véve megvizsgáljuk, hogy valóban olyan helyzetben van-e az adott segítségkérő, ami indokolja az odafordulást, és valóban mi vagyunk-e azok, akik tényleg segíteni tudnak adott esetben. Van rá példa, hogy csak közvetítő szerepet kell játszanunk, mert mi nem tudjuk orvosolni a problémát, viszont abban tudunk tanácsot adni, hogy hova kell fordulni az ilyen gondokkal. Elvétve akadt olyan eset is, melyben a kuratórium nem tudott nyugodt szívvel bizalmat szavazni az ügynek, ezeket kénytelenek voltunk elutasítani, de szerencsére ez nem gyakori.

"Fontos szempont még, hogy az érintett fél maga is akarjon tenni a baj elhárításáért. Senki helyett sem tudjuk megoldani a problémát, de segítünk a talpra állásban."

Beszéljünk kicsit bővebben a táboroztatásokról. Milyen tapasztalataid vannak lassan két év távlatából? Milyen körülmények közül érkeznek a programokban résztvevő családok, és milyen élményekkel távoznak?

Amikor hazajöttünk a legutóbbi táborból, én is épp ezen gondolkodtam. Most, hogy már ismertebbek vagyunk, és sokkal többen jelentkeztek, mint előző évben, sokkal több, kimondottan szomorú sorsú családdal találkoztam.

"Ugyanakkor jó volt látni, hogy ezekben a nehéz sorsokban mégis van közös dolog: a pozitív életszemlélet és a szeretet."

Ezek az emberek nem csak önmagukra koncentráltak, és arra, hogy ők jól érezzék magukat, hanem a családjukra és egymásra is odafigyeltek.

"A közösségépítés a táboraink legnagyobb eredménye."

Tapolcán például először fordult elő, hogy a résztvevők megleptek minket, szervezőket egy külön esttel, ahol vicces játékokkal töltöttünk el egy-két órát. Ezt normál esetben mi szoktuk szervezni a táborozóknak, most a családoktól is kaptunk egy ilyen viszont-meglepetést. Hihetetlenül jól esett, hogy ők is akartak adni nekünk valamit.

"Hatalmas pozitívum volt ez, hiszen élményt adtak és maguk közé fogadtak, jelezve, hogy nem csak kívülálló szervezőként tekintenek ránk."

Hogy látod, ez a közösségi élmény egyébként hiányzik ezeknek a családoknak a mindennapjaiból?

Igen, sajnos határozottan ez érezhető, de nekem, mit szociális szakembernek célom, hogy ezen változtassak.

"A többség számára meglepő lehet, de ezeknek az embereknek a 90 százaléka félelemmel érkezik az üdültetési programba."

Ennek igen egyszerű okai vannak: nem voltak még közösen üdülni, nem járnak túl sokat közösségbe, így nem tudták, hogyan fogják eltölteni az ottani napokat és mondjuk a közös étkezéseket. Rengeteg olyan dolog aggasztja őket, ami egy hétköznapi embert nem feltétlenül szokott, mert a nehéz sors és a hihetetlen szegénység egyfajta szeparációt is magával hordoz. Ez az életben sajnos azt is nehezíti, hogy ezek az emberek kiutat találjanak a kedvezőtlen helyzetükből, hiszen kapcsolatok nélkül az ember nehezebben old meg problémákat.

"Szerencsére a táborvezetés - elsősorban Baráth Zsolt, aki maga is szociális szakember - és az önkéntesek úgy próbálják felépíteni az ismerkedést, a programokat és a segítői munkát, hogy számításba vegyék ezt, és segítsenek a beilleszkedésben, ha kell."

Épp ezért ezek az üdültetési programok arra is nagyon jók, hogy újra bebizonyítsa a családoknak,

"hogy ők is a közösség aktív és építő tagjai".

Hiszen ők is ugyanúgy figyelnek mások gyermekeire, részt vesznek a feladatokban és megmérettetnek, amiből nem kérdés, hogy pozitívan jönnek ki.

Országgyűlési képviselők adományaiból nyaralhat több, mint száz gyermek

Az ezzel kapcsolatban kiadott közlemény szerint az alapítvány jóvoltából idén még további három helyszínen, Tapolcán, Tiszavasváriban és Somoskőújfalun szerveznek nyaralást a hátrányos helyzetű nagycsaládok részére. A táborban 47 szülő és 103 gyermek egy hetes nyári kikapcsolódását biztosítják. A családok július és augusztus hónapokban négy turnusban vehetnek részt a nyaralásokon.

Hogy látod, mennyire tartósak a táborok során kialakuló közösségek? Tavaly Ásotthalmon megható volt hallgatni, ahogy többen is megígérték: tartani fogják egymással a kapcsolatot, és segítik majd egymást. Lett is valami ezekből az elhatározásokból?

Olyannyira, hogy már egy igen aktív Facebook-csoportunk is van, amit egy ózdi táborozónk hozott létre, és amibe folyamatosan hívjuk meg a résztvevőket. A fényképcserén és az ünnepi üdvözléseken át, egy szólánc játék is folyik itt, ami már többezres kommentszámot ért el.

"De a részvevők ezen kívül is tartják a kapcsolatot, ápolják a barátságokat, akár privát levélben, akár személyesen, sőt, közös ünneplések keretében is."

Én is több családdal tartom a kapcsolatot, volt aki még a Parlamentben is meglátogatott, és volt olyanok, akik a különböző kezdeményezésekhez is felajánlották a segítségüket.

Mesélj a karitatív munka többi részéről is. Említetted, hogy beteg embereken is segít az alapítvány, mit érdemes tudni ezekről az esetekről?

Általában levélben, Facebookon, jobbikos országgyűlési képviselőkön vagy civil szervezeteken keresztül kérik a segítségünket.

"Jellemző módon egyébként nem az érintettek, hanem a hozzájuk közelálló emberek keresnek meg minket, akik tudnak rólunk, mivel a bajban lévőknek általában nem az az első gondolata, hogy kihez fordulhatnának segítségért."

Ezek után személyesen is felvesszük az érintettekkel a kapcsolatot, ami minden projektünknél nagyon fontos tényező. Két ilyen történet is van jelenleg, amit fontos kiemelni:

Az egyik egy kollégánk által ajánlott budapesti család esete, ahol bár beteg személyről volt szó, nem a gyógyulásban, hanem a lakhatásban kellett segítenünk: az érintettek olyan lakásba szerettek volna költözni, ahol a kerekes ágyhoz kötött, oxigénpalackkal lélegző gyermeket is ki lehet tolni az udvarra, hogy ő is egészséges környezetben élhessen. Itt például Bencsik János, jobbikos országgyűlési képviselőjelölt személyesen segített a költözésben.

A másik egy március óta folyamatban lévő történet, melyről Vona Gábor elnök úr tájékoztatott minket, hiszen őt is sokan megkeresik hasonló szükséghelyzetekkel kapcsolatban.

"Egy 7 éves, Somogy megyei - pontosabban csokonyavisontai - beteg kisfiúnak, Gergőnek van szüksége segítségre."

A fiúcskánál tavaly nyáron diagnosztizáltak rosszindulatú agydaganatot, amit ki is műtöttek, ám a tumornak áttétei is voltak, végig a gerincoszlopán. Októberben sugárterápián és egy újabb műtéten is átesett, majd egész áprilisig folytatódott a kezelése. Az elején nagyon nehezen viselte szegény, de aztán javult az állapota, ezért június 25-én haza is engedték.

"A kezelések, a folyamatos utazások és az ápolás rettentő terheket rónak a háromgyermekes családra, gyakorlatilag minden pénzüket felemésztette a nem várt krízis."

Most a nagymamánál laknak, mert ott volt lehetőség a gyógyuláshoz szükséges, megfelelő steril szoba kialakítására, melyben Ander Balázs, a Jobbik illetékes országgyűlési képviselője is segített a családnak:

"a nyílászárók cseréje már a végéhez közeledik, ezt a megrendeléstől a beépítésig ő vezényelte le".

De szerencsére a kiváló közösségi összefogás keretében egy vállalkozó is az ügy mellé állt:

"mivel a tető beázik, ennek javítására 300 ezer forintot ajánlott föl, azonban az összköltség 470 ezer lenne, amihez további adományokat várunk".

A hiányzó 170 ezer forint rengeteget jelentene a családnak, hiszen ők nem tudják ezt kigazdálkodni.

Ha segíteni akar, itt teheti meg

Az alábbi képen olvashatók a Gergőért szóló felhívás részletei; ne feledje, ha neki küldi adományát, a közlemény rovatba írja bele: "Gergőért".

Milyen úton juttathatja el az alapítványhoz az adományokat - akár Gergőnek, akár más ügy kapcsán -, aki segíteni akar?

"A Facebook-oldalunkon a legegyszerűbb, illetve a szeretetszolgalat@jobbik.hu címre is várjuk a felajánlásokat. De bármelyik jobbikos alapszervezeten, vagy országgyűlési képviselőn keresztül is el tud jutni hozzánk az, aki segíteni szeretne."

De remélhetőleg szeptemberben a honlapunk is elindul majd, ami egy újabb csatorna lesz a segíteni vágyók számára.

9. Hogy készül az alapítvány 2018-ra? Milyen tervekkel készültök, várható-e komolyabb változás a munkátokban?

Ez még számunkra is nagy kérdés. Ahogy említettem, alapítványunk fő támogatói a Jobbik országgyűlési képviselői - akiknek ezúton is szeretnék köszönetet mondani -, és ha a párt jó eredményt ér el a választásokon, több embert tud a parlamentbe juttatni, akkor a mi bevételünk is növekedni fog.

"Ezzel pedig több lehetőség nyílik majd előttünk, hogy még színvonalasabb segítői munkát tudjunk végezni, és a jól bevált programjainkat is folytathassuk."

Fontos feladatunk lesz a társszervezetekkel való kapcsolatépítés is, akár országosan, akár helyi szinten. Itt nem csak karitatív, hanem más jellegű civil egyesület is szóba jöhet. Ilyen együttműködésekre már eddig is sor került:

"Dunaújvárosban például egy nyugdíjas szervezet elindulását támogattuk a működésükhöz szükséges eszközök beszerzésével".

De együttműködünk a Zöld Válasszal is, és most keresett meg minket kölcsönös együttműködési céllal a Heves megyei Ments Életet Alapítvány, akiket szintén eszközbeszerzéssel tudunk támogatni, ők pedig cserébe előadásokat tartanak a táborainkban.

A határon túli magyarsággal is folyamatos a kapcsolattartás, amit szintén bővíteni szeretnénk:

"itt főleg Kárpátalját és Erdélyt érdemes kiemelni, ahová gyakran viszünk adományokat, de a határon túli gyermekeket is üdültető mogyoródi gyermektáborban is társfinanszírozók vagyunk".

Külön érdemes kiemelni, hogy az írországi és svájci Jobbik-tagok is rendszeresen gyűjtenek adományokat, melyek elosztásában az alapítvány segédkezik.

"A rászoruló, de munkából élő magyar családokat segítjük"

Mit érdemes tudni a Jobbik Szeretetszolgálat Alapítványról? Mikor alakultatok és milyen céllal működtök?A Jobbik Szeretetszolgálat Alapítvány 2015 novemberében alakult, az alapítók szándéka pedig az volt, hogy a szervezet önkénteseken keresztül az egész Kárpát-medencében segítse a rászoruló gyermekeket és családokat, illetve megkeresse és összehozza a segíteni kívánó adakozókat a segítségre szorulókkal.