Vona Gábor a magyarok támogatását kérte a Jobbik által kezdeményezett történelmi küzdelemhez

"Itthon tudjuk-e tartani magyar embereket?".

Mirkóczki Ádám azzal kezdte a szerdai, közös sajtótájékoztatót, hogy a Jobbik nem titkolt célja a mindennapi politizálás, a programkészítés és a kampány során, hogy pártállástól függetlenül a lakosok kihívásaira, valós problémáira megoldást keressenek. Ezért tartottak Vona Gáborral az egri piac előtt – illetőleg Füzesabonyban - utcai fórumot, ahol bárki kérdezhette a legerősebb ellenzéki politikusait.

„A Jobbik ereje abban áll, hogy ezeket a javaslatokat meghallgatja - ebből alakít ki programot, cselekvési tervet. Ezeket felhasználjuk mindennapi tevékenységünk során”

- mutatott rá a térség országgyűlési képviselő-jelöltje, hozzátéve: a párt páratlan történelmi sikerével, a bérunióval kapcsolatban sem tapasztalt egyáltalán érdektelenséget.

Vona Gábor ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy ezek a standolások a Jobbik számára fontosak, mert így nagyon sok visszajelzést kapnak az embereket érintő valós társadalmi folyamatokról. Mint mondta, azért is volt mindig alapos és a legjobb a párt választási programja, mert azt gyakorlatilag nem ők írták, ők csak egy vázat adtak neki. Vona Gábor szerint ezért kell elmenni az emberek közé, és meghallgatni őket.

„De ezt rajtunk kívül nm teszi meg senki. El tudják képzelni, hogy Orbán Viktor, vagy Botka László elmenne az egri piachoz?”

- érzékeltette a különbséget a legerősebb ellenzéki párt elnöke, majd hozzáfűzte, hogy a fórumokkal azt is tudják bizonyítani bárki számára, hogy a Jobbiknak van jövőképe, amit a Fidesz már eldobott magától.

Hangsúlyozta, hogy a „Fidesz-rezsim” az elmúlt 7 évben pont azt a két dolgot vette el az emberektől, amely a polgári Magyarországot teremthetné meg: az anyagi függetlenséget és a szellemi szabadságot.

Ennek az egyik felére adhat megoldást a bérunió, ugyanis jelenleg az emberek egzisztenciális félelemben élnek, és egy ilyen társadalmi helyzetben nem lehet a polgárságot, a széles középosztályt kiépíteni, magyarázta a miniszterelnök-jelölt.

„Ma az Európai Unió jogrendjében a társadalmi kezdeményezések között ennél magasabb szint nincs”

- szögezte le, és azoktól, akik a bérunió hatékonyságát kritizálták Vona Gábor csak annyit kérdezett: tudnak-e jobbat, tudnak-e erősebbet a lisszaboni szerzős által meghatározott jogrendben, és ha tudnak, akkor miért nem tették meg eddig?”

A Jobbik ellenzékből indította el ezt a történelmi küzdelmet, igazságtételt, és 2018-ban kormányon kívánja folytatni, illetve befejezni. Két fő célt tűztek ki: az egyik az EU reformja, a másik pedig a tagállami felelősség egyértelműsítése.

Tisztában vagyunk azzal is, hogy megvan a felelőssége a kelet-közép európai tagállamok kormányainak is abban, hogy a bérunió megvalósuljon: egy versenyképes Magyarországra, és egy igazságos, szolidáris Európai Unióra van szükség, de ezek közül jelenleg egyik sincs meg, ez a kiindulási alap.

„Sem az Európai Unió nem működik igazságosan, és szolidárisan, a kelet-közép európai tagállamok kiszipolyozására épül a gazdaságpolitikája, sem pedig sajnos a magyar kormány nem képes Magyarországot versenyképessé tenni”

- fogalmazott.

Vona Gábor azt viszont felháborítónak nevezte, hogy más politikusok a bérunióból pártpolitikát csináljanak. Ha ez a szocialista Újhelyi István, vagy a fideszes Deutch Tamás ötlete volna, akkor Vona Gábor félretette volna a pártjukkal szembeni ellenérzését, „és higgyék el támogatnám a kezdeményezésüket” - jelentette ki, amit azzal magyarázott, hogy a Jobbik a nép pártján áll.

Arra kért minden magyar embert, pártpolitikai hovatartozásától függetlenül, támogassa a béruniós kampányt a javaslat aláírásával, vagy ha van benne tenni akarás, akkor a munkájával is.

„Mert ez Magyarország jövőjének legfontosabb kérdése: hogy itthon tudjuk-e tartani magyar embereket, vagy végignézzük bénultan, hogy miközben a kormány szétlopja az országot, a magyarság tenni akaró része elmenekül”.

Ezzel szemben a Jobbik az elvi nyilatkozatában is lefektetett célja, hogy mindenki a saját szülőföldjén boldogulhasson – hangsúlyozta Vona Gábor.