Magyarország határozatlan időre megszakítja nagyköveti szintű diplomáciai kapcsolatait Hollandiával

Tájékoztatott rendkívüli sajtótájékoztatója keretében Szijjártó Péter.

A külügminiszter úgy fogalmazott, hogy határozatlan időre megszakítottuk a nagyköveti szintű kapcsolatot Hollandiával, az ügyvivői szintű kapcsolat azonban megmarad.

Gajus Scheltema, Hollandia nyugdíjba vonuló magyarországi nagykövete a 168 órának adott interjújában fogalmazott meg kemény kritikát a magyar kormánnyal szemben. 

A diplomata szerint

"itt csak pró és kontra álláspont lehetséges, valaki vagy velünk van, vagy ellenünk. Klasszikus marxista világlátás".

A muszlim terroristákhoz szerinte „ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány”.

Meglátása szerint Magyarország a letelepedési kötvénnyel több bevándorlót fogadott be, mint amennyit az uniós kvótarendelet alapján kellene.

Ezeket a kijelentéseket Szijjártó már akkor sem hagyta szó nélkül. Hangsúlyozta: különösen határozottan utasítja vissza azt, amikor a nagykövet a terroristák és a magyar kormány közé egyenlőségjelet akar tenni a motivációban vagy a módszer tekintetében.

Szijjártó Péter jelezte azt is, amíg a holland nagykövet nem megy haza, a külügyminisztériumban már nem szívesen látott vendég, egészen biztosan nem fogják fogadni semmilyen szinten. Elmondta: örül, hogy a holland nagykövet hazamegy, reméli, hogy minél előbb megteszi ezt.

A ma bejelentett döntéséről a külügyminiszter azt mondta, hogy "ez a diplomáciában az egyik legradikálisabb lépés".

A miniszter arra utasította az ideiglenes ügyvivőt, hogy hétfőn a holland külügyminisztériumban személyesen a lehető leghatározottabban utasítsa vissza a Magyarországot ért rágalmakat és megalapozatlan kijelentéseket, valamint kérjen magyarázatot a holland külügyminisztériumban arra, hogy mik állnak a kijelentések hátterében, a holland nagykövet vajon központi mandátum alapján, vagy a saját elhatározásából cselekedett így.

"Nem elégszünk meg zárt ajtók mögötti magyarázattal"

- szögezte le.

Keményen beszólt a kormánynak a holland nagykövet, Szijjártó látni sem akarja többé

A diplomata az interjúban elég kemény kijelentéseket tett a magyar kormányra vonatkozóan:- "Itt csak pró és kontra álláspont lehetséges, valaki vagy velünk van, vagy ellenünk. Klasszikus marxista világlátás".- "Itt egy csoport, amelynek tagjai a globalizáció vesztesei, ezért a szélsőségesség, a fanatikus vallásosság felé fordultak, mert ez ad nekik biztonságérzetet.