A Fidesz szerint a szocialisták miatt van 7,5 milliárdos hiánya Pécsnek

Elmútnyócév.

Augusztus végén a Fidesz-KDNP frakcióvezetőt választott a városban, Csizi Péter országgyűlési képviselőt, aki bejelentette, hogy létrehoznak egy stratégiai irányító testületet, hogy segítsék Páva Zsolt polgármester munkáját.

Puccs a Fideszben? Félreállították a pécsi polgármestert egy nappal Orbán látogatása előtt

Szokatlan dolog történt Pécsen: egy stratégiai irányító testületet ültettek Páva Zsolt fideszes polgármester fölé, hogy a város kellőképpen helyt tudjon állni a település előtt álló feladatok ellátásában, a pénzügyi kihívásoknak jobban meg tudjon felelni, és a helyi gazdaság megerősödése is új lendületet vehessen - írja a PécsMa.

Csizi a Bama.hunak adott interjút, ahol kifejtette, hogy továbbra is Páva Zsolt irányít a városban.

"Aki ismeri az önkormányzati törvényt, abban fel sem merülhet, hogy nem ő áll a város élén, hiszen ő Pécs megválasztott polgármestere. Az meg egyenesen marhaság, amit az ellenzék és a balliberális sajtó emleget, hogy puccs történt, vagy hogy gyámság alá helyeztük volna, ilyesmiről szó sincs."

A testületet elmondása szerint azért állították fel, hogy összezárjanak, ami ilyenkor természetes. Páva Zsolttal már 10 éve együtt dolgoznak, továbbra is jó a viszonyuk.

Arra a kérdésre, hogy miből sikerült összehozni 7,5 milliárdos hiányt, visszafele kezdett mutogatni Csizi:

"Azt kell mondanom, a múlt árnyai nagyon messzire nyúlnak. A mostani hiány gyökere 2009 januárjában keresendő, amikor a szocialisták eladták a buszokat. Hogy konkrét legyek, a szocialista városvezetéstől örökölt problémák egy része a mai napig megvan."

Azt is hozzátette, hogy a szocialistáknál nem csak rossz volt az alap, hanem sokszor „maga az alap is hiányzott”.

"Az elmúlt nyolc évet arra fordítottuk, hogy eltakarítsuk a szocialisták szennyesét."

A közösségi közlekedés helyreállításához hatmilliárdos hitelt vettek fel, ennek törlesztéséből fakad a hiány döntő része.

Mi lesz a megoldás?

A részletes programtervet ugyan nem ismertette a politikus, de már a csütörtöki közgyűlésre elkészül egy 27 pontból álló csomag. Csizi szerint a politika magán kezdi majd a spórolást. A pécsi multikra különadót vetnek ki, a lakosságnál viszont nem terveznek hasonló emelést.

Azt is hozzátette, hogy számítanak a kormány segítségére, Orbán Viktortól ígéretet is kaptak, de a konkrét javaslatokat nekik kell kitalálniuk.

(fotó: Wikipédia)