Magyarország felfüggeszti Románia OECD-tagságának támogatását

Újabb diplomáciai csörte.

Marosvásárhelyen a megszüntetés határára jutott a Római Katolikus Gimnázium. Tegnap tüntetés is volt az iskoláért, ahova egész Erdélyből érkeztek demonstrálók.

Több ezer magyar tüntetett Marosvásárhelyen a Római Katolikus Gimnáziumért

Több ezren tüntettek szerda délután Marosvásárhelyen a megszüntetés határára jutott helyi Római Katolikus Gimnázium védelmében. Közben a Maros megyei tanfelügyelő a szülőket hibáztatta amiatt, hogy az iskola több mint 300 diákja még mindig nem tudja, hol kezdi hétfőn a tanévet, a román külügyminisztérium pedig közleményben tagadta, hogy Romániában sérülnének a magyar kisebbség vagy a római katolikus közösség oktatási jogai.

A román külügyminisztérium közleményben reagált, miszerint nem sérülnek a magyar kisebbség vagy a római katolikus közösség oktatási jogai. Ezúttal már Mihai Tudose, román miniszterelnök is beszállt a vitába, kinyilvánítva, hogy hiba lenne felnagyítani a gimnázium ügyét.

A politikus szerint nem fog megromlani a viszony Magyarországgal emiatt, ennek ellenére a budapesti külügy berendelte a szomszédos ország nagykövetét, hogy közöljék vele: Magyarország felfüggeszti Románia OECD-tagságának támogatását.

Tudose szerint a román kormány nem hadakozik senkivel és nincs bajuk egyetlen etnikai vagy vallási kisebbséggel sem. Szerinte Marosvásárhelyen önkormányzati mulasztás történt, ez okozott bizonytalanságot, de megoldásról nem beszélt.

Azt is kifejtette, hogy szerinte a választási kampány közeledte miatt reagált Budapest ilyen kemény hangnemben az esetre, de elismerte, hogy a románokat is felelősség terheli, mert felnagyították az ügyet.

(fotó: MTI)