A felzárkózás két elengedhetetlen feltétele: bérunió és autonómia

Nemzetközi kezdeményezés: a jobbikosok Dél-Tirolban tárgyaltak.

A jobbikos képviselők elmúlt két napban az olaszországi Dél-Tirol Autonóm Tartomány vezetőivel tárgyaltak Bozenben (Bolzano). A megbeszélések során tájékozódtak a dél-tiroli német autonómia történetéről, intézményeinek működéséről, illetve bemutatták az általános magyarországi politikai viszonyokat, a magyarországi nemzetiségek helyzetét, a Jobbik béruniós kezdeményezését, valamint a külhoni magyar közösségek autonómia-törekvéseit.

Gyöngyösi Márton és Brenner Koloman megbeszélést folytatott dr. Thomas Widmann-nal, a tartományi parlament (Landtag) alelnökével, dr. Luis Durnwalderrel, Dél-Tirol korábbi miniszterelnökével, prof. dr. Oskar Peterlinivel, az olasz parlament korábbi szenátorával, dr. Hanspeter Munter korábbi tartományi képviselővel, az Iparosok Szövetségének korábbi igazgatójával, Franz Pahl korábbi tartományi képviselővel, illetve Univ.-Prof. dr. Christoph Pan nemzetközileg elismert autonómia-szakértővel.

"A tárgyalások során megállapodtunk abban, hogy a most elkezdett párbeszédet rövidesen folytatni fogjuk, ezért partnereinket meghívtuk egy magyarországi látogatásra"

- olvasható a közleményben.

A politikusok szerint a dél-tiroli autonómia működése világosan mutatja az elmúlt 27 év magyarországi gazdaság- és külpolitikájának zsákutcás jellegét. Az adókedvezményekkel és a munkabérek alacsonyan tartásával hazánkba telepített külföldi vállalatok ugyanis csupán a világgazdasági folyamatoktól való függést erősítik, miközben lehetetlenné teszik a gazdasági felzárkózást.

"Az anyaország gazdasági-pénzügyi támogatása pedig csak akkor biztosíthatja a határon túl élő nemzetrészek megmaradását és gyarapodását, ha ahhoz a területi autonómia egyértelmű jogi keretei és jól működő intézményei társulnak, amelyek betartását az anyaország határozott nemzetközi fellépésével és ehhez kapcsolódóan akár az esetleges konfliktusok felvállalásával is elősegíti"

-rögzítik.

Gyöngyöi Márton és Brenner Koloman úgy látja, Dél-Tirol példája egyértelművé teszi azt a Jobbik által már számos alkalommal hangsúlyozott tényt, hogy egy széleskörű területi autonómia nemhogy gyengíti, hanem kifejezetten erősíti az azt biztosító államot, esetünkben Olaszországot. Az adott terület együtt lakó népeinek szinergikus fejlődése pedig garantálni képes a szülőföldön való békés boldogulás és gyarapodás lehetőségét.

Ezért a Jobbik 2018-as kormányra kerülését követően az eddigiekhez hasonlóan nem csak szavakban, hanem tettekben is megnyilvánuló, valódi autonómia-küzdelmet fog folytatni a külhonban élő tömbmagyarság területi- és a szórványmagyarság kulturális autonómiájának kivívása érdekében.

"Ugyanakkor meg fogjuk őrizni és - többek között a dél-tiroli jó gyakorlatokat is adaptálva - ki fogjuk bővíteni a jelenleg is működő gazdaságfejlesztési, oktatási, kulturális, civil és egyházi támogatásokat".

Mint írták, a béruniós kezdeményezéssel már ellenzékben elkezdték a jelenlegi összeszerelőüzem-modellről egy nagyobb hozzáadott értéket termelő, innovációra épülő gazdasági modellre való átállás előkészítését, amit kormányra kerülve ki fognak teljesíteni.

"Határozott álláspontunk ugyanis, hogy csakis ezzel biztosítható a Kárpát-medencében élő magyarság hosszú távú megmaradása, a kivándorlás megállítása és a gazdasági kényszerűségből külföldön dolgozók hazacsábítása"

- fogalmazott közös közleményében a két politikus.

Az ügyben a dél-tiroli tartományi parlament oldalán is jelent meg közlemény, amit német nyelven IDE kattintva érhetnek el.