Ezért van szüksége a Fidesznek az MSZP-re

Lélegeztetőgépen fogják tartani a szocialistákat, mert tartanak a Jobbiktól.

Nagyon rosszkor jött a Fidesznek Botka kiválása. Borulhat a centrális erőtér.

Több fideszes politikus szerint Botka László visszavonulása és az MSZP rohamos gyengülése veszélyes a Fideszre, hiszen ezzel a kormányváltó szavazók többsége a Jobbik felé fordulhat. A kormánypárt ezért igyekszik majd az MSZP-t a "Fideszre veszélyes potenciális ellenfélként láttatni".

A Fidesz elnökségét a hvg.hu információi szerint nem érte váratlanul az MSZP miniszterelnök-jelöltjének bejelentése: bár eddig úgy tűnt, legszívesebben kinyírnák az MSZP-t, valójában muszáj lélegeztetőgépen tartaniuk az ellenfelet - írja a portál.

„Ez a kilenc százalék, amin most állnak, nagyon jó. Azt kívánom, hogy őrizzék meg” – mondta hétfő délután nem kevés gúnnyal a hangjában egy vezető tisztséget is betöltő kormánypárti képviselő, de a Fideszből és a KDNP-ből rajta kívül is többen mondták azt, hogy a Fidesznek a hétfő reggeli állapotában „kell” az MSZP: se gyengébben, sem erősebben.

A Fidesz számára veszélyes, hogy egyrészt egy kiszámíthatatlan helyzet állt elő, így a jól eltervezett stratégia kizökken a tervezett mederből és pár hónappal a választások előtt egy még pontosan nem ismert szituációra kell kitalálni a válaszlépéseket.

Másrészt az MSZP esetleges további amortizálódása (a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint már így is történelmi mélyponton, 9 százalékon áll a párt támogatottsága) Orbán Viktor 2009 óta dédelgetett centrális erőtér-stratégiájának bedőlését is jelentheti - írja a portál.

Bár a megkérdezett képviselők közt akadt olyan is, aki szerint a MSZP-től a párt már-már burleszkbe illő önmegsemmisítése miatt elforduló szavazók inkább az LMP-nél bukkanhatnak majd fel, 

a többség egyértelműen a Jobbikot tartotta a Fideszre veszélyesebbnek.

Egy képviselő a hvg.hu-nak a fizikából ismert közlekedőedény-elvvel illusztrálta, hogy ha „az egyik pártnál csökken a választók szintje”, akkor „az ellentétes térfélen azonos pozícióban lévőnél emelkedni fog”. Bár fő pártjuk kidőlése után sokan szerinte is valószínűleg inkább az LMP-vel szimpatizálnak majd, de szavazni mégis a Jobbikra fognak, az öt százalék határán táncoló LMP-ről ugyanis – még ha szimpatikusabbnak tartják is – „senki nem hiszi el, hogy képes lenne leváltani a kormányt”, tehát nyilván a legesélyesebbre, a Jobbikra adják majd a voksukat.

A lap információi szerint ennek elkerülésére a Fidesz elnöksége olyan stratégiát keres, amellyel – kvázi lélegeztetőgépen tarthatja a választásokig az MSZP-t.

„Mondjuk, nem kíván keveset tőlünk a helyzet: nem könnyű választható alternatívaként, a Fideszre veszélyes potenciális ellenfélként láttatni a mostani MSZP-t, de persze mindent megpróbálunk majd” – ironizált a a portálnak egy ismert fideszes. Hozzátéve: az biztos, hogy ha a szocialistáknak lesz esetleg új miniszterelnök-jelöltje (bár a jelenlegi helyzetben még ez is kérdéses), azt „nem szabad majd olyan hamar leamortizálni, mint anno Bajnai Gordont, mert akkor ugyanott vagyunk, mint most”.

Imádkozzunk Soros úrért!

Az ellenségkép eltűnése szempontjából a Fidesznek a képviselő szerint igazából Soros György jó egészségéért is szorítania kell, mert ha történne valami a 87 éves milliárdossal, odaveszne az egész, rá felépített kampánystratégia, és nem lenne kivel riogatni, vagyis mozgósítani az embereket.

Botka László félreállásával a legtöbb megkérdezett szerint egyébként egyértelműen megnyílt az út az MSZP–DK-koalíció előtt, de meglátásuk szerint ez is a Fidesznek jó, mert Gyurcsány Ferenc személye szerintük több szavazót riaszt el egy ilyen formációtól, mint amennyit a volt miniszterelnököt támogató nyugdíjasok hoznának az MSZP-nek.