A magyar film készítéséhez már nincs szükség tehetségre, csak jóban kell lenni Andy Vajnával

Nem találja ki, hogy kik kapnak lehetőséget megmutatni tudásukat.

Nemrég még a tapasztalat hiánya hiúsította meg, hogy a már több filmet maga mögött tudó Pálfi György megrendezze a Toldit, ha a haverokról van szó akkor viszont a Filmalap elnöke szemet huny a tapasztalatlanság felett.

A filmügyi kormánybiztos személyesen intézkedett Sárosi Mónika Krisztina Kölcsönlakás című színdarabjának megfilmesítésének jogáért.

A műfajban kirívóan magasnak számító 10,5 millió forintos fejlesztési támogatást biztosítanak neki, annak ellenére, hogy a vígjátékokra jellemzően 3-4 millió forintot szoktak megszavazni.

A színdarabra megfilmesítésére nem csak Vajna pályázott, hanem a darab rendezője, Kapitány Iván és gyártócége a Filmservice is, de a filmügyi biztos befolyásával könnyen elhappolta előle a lehetőséget.

A film jövője egyértelműen fixálva volt a hivatalos döntés előtt. A fejlesztési támogatást csak áprilisban ítélte oda a Filmalap, de a Kölcsönlakás Filmgyártó Kft. már februárban megalakult – írja a 444.hu.

A portál kiderítette, hogy Sárosi Mónikának nincsen se produceri végzettsége, se nagyjátékfilm rendezésében való tapasztalata, amik a támogatási szabályzat szerint előfeltételei lennének a pályázatnak, azonban rendelkezik olyan kapcsolatokkal ami lehetővé tette számára, hogy mégis alkalmasnak találják a produceri feladatok ellátására.

Sárosi 2013-ban Rogán Antal akkori belvárosi polgármesterrel szerződött kommunikációs munkákra az Absolute Occasion Kft.-n keresztül, emellett az Országgyűlés Hivatalának és az állami Educatio Nonprofit Kft.-nek is dolgozott. Összesen 429 milliót számlázott az imént említett elvégzendő feladatokért.

Ami talán még nagyobb súlyt nyomott a latba, hogy üzleti kapcsolatba került Vajna Tímeával is. Szeptember végéig társtulajdonos volt a szépségversenyeket bonyolító Universe Management Kft.-ben, és övé az a Sensation Event&Congress Kft. is, ami Vajna Tímea fellépéseit és rendezvényeit szervezi.

A leendő rendezőt ugyan nem hivatalosan jelentették be, de a TV2 egyik műsorában Andy Vajna exe, Dobó Kata amiatt lelkendezett, hogy hamarosan lehetősége lesz megcsillogtatni rendezői tudását. Elmondta, hogy egy régi ismerőse kereste meg a Kölcsönlakás ötletével, és már készül a munkára: 

sok vígjátékot néz.

Igen, ennyi a színésznő tapasztalata rendezőként, és rendezői diplomának is híjján van.

A Filmalap inkubátor-programja előtt sorban állnak a frissen végzett producerek és rendezők, akik rövidfilmekkel és több év tanulással hátuk mögött évek óta készülnek arra, hogy 50-60 millió forintból megrendezhessék életük első nagyjátékfilmjüket – írja a lap. 

Ennek ellenére,

Andy Vajna végzettséggel és szakértelemmel nem rendelkező haverjai 500 millióra is számíthatnak, hogy kibontakoztathassák tehetségüket.