"Küzdeni kell, ezért vagyunk"

Nyikos László, az MNB felügyelőbizottsági tagja is a bérunió mellett.

És most azt is elárulta nekünk, hogy miért.

"Az elv jó, megvalósítani borzasztó nehéz lesz, ez kétségtelen. A germán-keresztény világban a munka az ember egyik legfontosabb sajátossága, alapja. Dolgozni kell. Ha dolgozni kell, akkor miért ne lehetne minden tisztességesen dolgozó embernek azt a bért megadni, amit a munkájával szerzett meg? Tehát, ha egyenlő a teljesítése, akkor miért ne kapná meg az egyenlő bért?"

- mondta kérdésünkre Nyikos, aki szerint bár a gyakorlati része valóban nehéz, nyilván rengeteg kompromisszumot kell itt kötni, de pontosan ezért kell a minél szélesebb körű támogatás - utalt az aláírásgyűjtés fontosságára.

Ha pedig ez megvan, akkor el kell kezdeniük azoknak gondolkozniuk, akik most tehetnek valamit. 

Gondoljunk a szakszervezeti mozgalmakra - mert maga a bérunió is kicsit szakszervezeti kezdeményezésre hajaz - hogy születnek meg a tarifabérek Németországban? A munkáltató és a munkavállalók képviselői leülnek egy asztalhoz és győzködik egymást. A végén pedig születik egy kompromisszum - mondta.

Azt gondolom, hogy az elv védhető, támogatható, küzdeni kell, ezért vagyunk.

Nem életszerű azt mondani, hogy a bérunió máról holnapra megvalósul, ezt híresztelni a szokásos demagógia - mondta Nyikos arra a felvetésre, miszerint a Fidesz azt próbálja sugallni, hogy a bérunió azért nem megvalósítható, mert azt azonnal meg akarja valósítani a Jobbik.

Ilyen a politika

Azért nem eszik olyan forrón a kását - utalt az utóbbi napok hírei kapcsán Nyikos. Mint ismert, az Állami Számvevőszék feljelentette a Jobbikot az ügyészségnél, mondván az állítólag akadályozza a vizsgálatot. A párt ezt visszautasította és politikai támadást sejt a háttérben. Eközben a nemzetgazdasági minisztérium módosította az NGM alá tartozó központi kezelésű előirányzatok kezeléséről és felhasználásáról szóló rendeletet:

"Ha törvény vagy kormányrendelet központi költségvetésből juttatott támogatás jogszabálysértés esetén történő csökkentését, valamint ugyanezen jogszabálysértés miatt ennek megfelelő mértékű összeg központi költségvetésbe történő befizetését írja elő, a Magyar Államkincstár a  törvényben vagy kormányrendeletben előírt módon csökkentett összegű központi költségvetési támogatást folyósít, valamint a törvényben vagy kormányrendeletben előírt fizetési határidő megszegése esetén, az adók módjára történő behajtás érdekében megkeresi az állami adóhatóságot”.

Vagyis a NAV-ot is rá lehet küldeni a Jobbikra.

"Az Állami Számvevőszék nem tekinthető függetlennek"

Az Állami Számvevőszék az Ügyészséghez fordul (azt amelyiket ugye már lehet fideszesnek nevezni), mivel szerintük a Jobbik akadályozza a párt gazdálkodásának ellenőrzését. A Jobbik ezt cáfolta, a párt jelenleg is együttműködik az Állami Számvevőszékkel, ám az ügyet politikai támadásnak tartja.

 

"Csak akkor lehet behajtani egy párton azt a pénzt, hogy ha jogerős döntés születik erről, ez azért nagyon messzi van. Az, hogy ezt a módosítást mi inspirálta, abban nincsenek kétségeim."

- mondta erre reagálva Nyikos.

Emlékeztetett: az ÁSZ-t ilyen jellegű politikai támadás még sosem érte.

"Az Állami Számvevőszék 1990 óta működik, most már 27 éve, de erre még nem volt példa. Nagyon kilóg a politikai lóláb. A nemzetgazdasági miniszterről nem feltételezek ilyen szándékot, nagyon régóta ismerem, neki nagyon más a habitusa. Persze lehet összefüggést találni a két esemény között, előfordulhat, hogy ez a miniszteri rendelet módosítás összefügg ezzel. Ilyen a politika sajnos."