Sebastian Kurz pártja nyerte az osztrák választást

A második helyért szoros verseny volt a Szabadságpárt és a szociáldemokraták között.

Az osztrák belügyminisztérium hivatalos tájékoztatása szerint, bár az előrejelzősek alapján sokáig kérdéses volt, hogy az SPÖ vagy az FPÖ kerül második helyre, a holnap megszámlálandó levélszavazatok nélkül az FPÖ 27,4 százalékot, az SPÖ pedig 26,7 százalékot kapott.

Kurz "extrém hálás" 

Most már bizonyos, hogy az ország új vezetője, a néppárt elnöke, az eddigi külügyminiszter, a 31 esztendős Sebastian Kurz lesz, és Ausztriát az eddigi nagykoalíció helyett új kormányzati szövetség irányítja majd. Az ORF kérdésére az ÖVP-szavazók 42 százaléka azt mondta, Kurz miatt döntött a Néppárt mellett. Minden más indok 15 százalék alatt volt. 

Sebastian Kurz az ÖVP támogatói előtt azt mondta:

az eredmény valódi esély a változásra, ő pedig nagy alázattal fogadja el az óriási felelősséget, amit a győzelem jelent.

Hozzátette: Ausztriának fontos reformokra, változásokra van szüksége, és pártja legnagyobb parlamenti erőként teljes egészében ezt a célt fogja szolgálni.

Az ORF műsorában Kurz úgy fogalmazott: "extrém hálás" a "történelmi győzelemért", mert ezt sosem gondolták volna. A Kleine Zeitungnak azt nyilatkozta, korai még spekulációkba bocsátkozni a koalícióról. Ugyanakkor arról beszélt, hogy ha az államfő neki ad megbízást a kormányalakításra, minden parlamentbe jutott párttal beszélni szándékozik. Számos lehetőséget lát, és egyelőre ezek egyikét sem zárja ki. Leszögezte: stabil kormányt szeretne.

Az Európai Parlament elnöke gratulált Sebastian Kurznak

Antonio Tajani a Twitteren gratulált az Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetőjének a választási győzelemhez. "Arra számítunk, hogy erős, Európa-párti kormány alakul majd, amely közös jövőnk érdekében fog munkálkodni" - fogalmazott Tajani. Othmar Karas, az Osztrák Néppárt európai parlamenti delegációjának vezetője Sebastian Kurz "történelmi eredményét" méltatta. Karas közölte: várakozásai szerint annak a kérdése, hogy Ausztria milyen szerepet játsszon az EU-ban, nagyon fontos részét képezi majd a koalíciós tárgyalásoknak. (MTI)

Az FPÖ készen áll a tárgyalásokra

Az első eredmények alapján Herbert Kickl, az FPÖ főtitkára nem mondta egyértelműen, hogy az FPÖ belépne-e egy koalícióba. Pártja eredményével több mint elégedett.

"Nem fogunk csalódást okozni a választóinknak"

 - mondta. Kickl szerint az eredmények alapján az emberek változást akarnak, az FPÖ pedig mindent megtesz, hogy az osztrákok számára pozitív változások történjenek.

Heinz-Christian Strache, az FPÖ vezetője remek sikernek nevezte pártja szereplését, és megerősítette, hogy

az FPÖ nyitott a tárgyalásokra az előtte végzett erőkkel.

Harald Vilimsky, az FPÖ főtitkára a párt eredményváróján arról beszélt, hogy Kurz átvette az FPÖ témáit és álláspontjait, amelyek megszerezték a választók többségének támogatását, és

akár ellenzékben, akár kormányon folytatja az FPÖ, mindenképpen meg fogják határozni az osztrák politikát.

Fontos és jelképes eredmény, hogy az FPÖ visszanyerte a szociáldemokratákról Karintiát, ahol korábban Jörg Haider néhai FPÖ-elnök tartományfőnök volt. Az ORF által közölt eredmények szerint  - a levélben szavazók nélkül - az FPÖ 33,2 százalékot szerzett (15,3 százalékot erősödött), az SPÖ 29,3 százalékot (hármat vesztett), az ÖVP pedig 26,3 százalékot szerzett (11,1-et erősödött).

Kern a politikában marad, a zöldek kibuktak

Az ORF szerint az SPÖ országos ügyvivője, Christoph Matznetter az első eredmények alapján még úgy fogalmazott: nem számol azzal, hogy a szociáldemokraták részei lesznek a kormánykoalíciónak. Christian Kern kancellár szeptemberben azt mondta, az SPÖ ellenzékbe vonul, ha elveszti az első helyet. A leköszönő kancellár most azt nyilatkozta: a politikában akar maradni, hiszen sokan szavaztak rájuk, akik felé kötelességeik vannak.

Az elemzők továbbra is az ÖVP és az FPÖ közötti koalícióalakításra számítanak. Szintén új fejlemény, hogy a jelek szerint a Zöldek mégsem jutottak be a parlamentbe, mert nem érték el az ehhez szükséges 4 százalékos küszöböt. Az új parlament így minden bizonnyal ötpárti lesz. A zöldpárti listavezető Ulrike Lunacek súlyos kudarcnak nevezte pártja eredményét.

A vasárnapi osztrák előrehozott parlamenti választás végeredményének ismertetése után Alexander van der Bellen államfő megkezdi konzultációit a parlamentbe jutott pártok vezetőivel az új kormány alakításáról – erről maga az elnök, Alexander Van der Bellen beszélt Bécsben, miután leadta szavazatát. Azt mondta: a kormány kedden minden bizonnyal lemond, és ügyvezető kabinetként folytatja a munkát. Időközben az ORF televíziónak nyilatkozva jelezte, hogy már gratulált is az ÖVP-t vezető Sebastian Kurznak pártja győzelméhez.

Aggódik a Zsidó Világkongresszus az FPÖ eredménye miatt

A Zsidó Világkongresszus (WJC), amely már a német AfD parlamentbe jutása miatt is aggodalmát fejezte ki, most óva intett vasárnapi közleményében attól, hogy részt vegyen a következő osztrák kormánykoalícióban az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), „egy olyan szélsőséges párt”, amely - a szervezet szerint – „pártolja a rasszizmust és az antiszemitizmust, illetve indulatokat szít a kisebbségek ellen”.

Szomorú és aggasztó, hogy egy ilyen formáció a szavazatok több mint negyedét megszerezte, és akár az ország második legerősebb pártjává válhat - jelentette ki Ronald Lauder, a WJC elnöke. Lauder egyúttal gratulált Sebastian Kurznak, az ÖVP elnökének a választási győzelemhez, és jelezte: bízik benne, hogy Kurz képes lesz kormányt alakítani, és "a külvilágra nyitott" kormányfő lesz majd.