Csak a jobbikosok nem szavazták meg a többségi társadalmat hibáztató romaügyi jelentést

Balczó Zoltán szerint nem volt kiegyensúlyozott a jelentés.

Az Európai Parlament képviselői nagy többséggel fogadták el (204. és 205. oldal) szerdán azt a jelentést, amit a svéd Soraya Post készített az európai cigányság helyzetéről.

Ugyanakkor a magyarországi képviselők közül a jobbikos Balczó Zoltán és Kovács Béla nem fogadták el a jelentést, Morvai Krisztina pedig nem volt jelen a szavazásnál. Az Ujhelyi-féle reagálás ezután annak ellenére is rasszizmussal vádolta meg a Jobbikot, hogy a képviselők elutasítás helyett mindössze tartózkodtak, a kettő között pedig jelentős különbség van.

"Egyenlő jogokat kell biztosítani a romáknak és meg kell szüntetni az ellenük irányuló gyűlöletet és megkülönböztetést" – idézett egy sort az egyébként elég hosszú jelentésből a szocialista képviselő arra utalva, mintha ezzel lett volna gondjuk a jobbikosoknak.

Az Alfahír telefonon érte utol a Strasburgban tartózkodó Balczó Zoltánt, aki elmondta, miért nem szavazták meg a jelentést. Mint fogalmazott, ennek egyszerűen az volt az oka, hogy megállapításuk szerint

a jelentés túlzott módon emelte ki a többségi társadalom felelősségét, míg ugyanezt a cigányság oldaláról már kevésbé tartotta fontosnak megvizsgálni.

Balczó Zoltán közölte, hogy ők egy kiegyensúlyozottabb jelentést tartottak volna helyesnek, például egy olyat, ami nem huny szemet a cigányság politikai képviseletének köreiben megjelenő botrányok felett, és kimondja, hogy a cigányságnak is rengeteg tennivalója van a helyzet rendezésében.

„Nem utasítottuk el a jelentést, de tartózkodnunk kellett azért, mert kiegyensúlyozatlannak találtuk, amiben túlzottan szerepel a többségi társadalom felelőssége. A Jobbik alapvető kérdésnek tartja a cigány-magyar együttélés kérdésének nyílt tárgyalását, de ha ebben csak úgy tűnik fel a cigányság, mint áldozat, és az egész eltolódik abba az irányba, hogy csak a többségi társadalom a felelős, akkor ez nem megfelelő alap ahhoz, hogy a párbeszéd eredményre jusson”

- fogalmazott az Alfahírnek a jobbikos EP-képviselő. Balczó Zoltán lapunknak nyilatkozva ugyanakkor üdvözölte, hogy a szeptember elseji hatállyal lemondott Pelczné Gáll Ildikó fideszes EP-képviselő helyére Járóka Lívia fog kerülni. A jobbikos képviselő bízik benne, hogy Járóka Lívia hitelesen és kiegyensúlyozottan képviselheti majd a cigányságot az európai parlamentben.