Akkora a gyógypedagógus-hiány, hogy még a jogszabályi feltételeket sem tudják biztosítani

Eközben rohamosan nő a sajátos nevelési igényű gyermekek száma.

A Népszava írt arról, hogy a Pedagógusok Szakszervezetéhez (PSZ) beérkezett jelzések szerint több Hajdú-Bihar megyei iskolát is lehetetlen helyzetbe hoz a mind súlyosabb gyógypedagógus-hiány.

Megdöbbentő üzenetet kapott a PSZ az egyik iskolából:

"Kevés az úgynevezett utazó gyógypedagógus. Ezek a kollégák nagyon sok túlórával dolgoznak, emiatt nem tudják a jogszabályok szerint ellátni a feladataikat. Például a halmozottan fogyatékos gyerekeknek a törvény szerint 8-10 órát kellene biztosítani hetente, ebből jó, ha négyet megkapnak. Az integrált autistáknak is sokkal több járna, mint amennyit biztosítani tudnak. Előfordul, hogy egy osztályban hatos összevonás van, holott csak kettő lehetne".

És sajnálatos módon a hiányt országos szinten lehet tapasztalni.

A helyzetet csak súlyosbítja, hogy a Köznevelési statisztikai évkönyv szerint a 2015/2016-os tanévben 83.634, míg a 2016/2017-es tanévben már 88.314 sajátos nevelési igényű (SNI-s) gyermek szerepelt a statisztikákban. Vagyis egy év alatt 4680-al nőtt a számuk. Eközben pedig az idei tanévben 7386 gyógypedagógust tartanak számon, ami ugyan a 4 évvel ezelőtti szinthez képest 1305 fős növekedés jelent - de ez láthatóan még nagyon messze van az ideális számtól.