Kevés nép pusztul annyira, mint a magyar

Sem politikai, sem egyéni szinten nem foglalkozunk az egészségünkkel.

A párizsi székhelyű gazdasági szervezet adatsorait a napi.hu vette végig, és sajnos a főbb megállapítások valamennyiében rossz helyen állunk.

Eszerint hazánk csak bő fele annyit költ egészségügyre, mint átlagosan az OECD-országok szoktak, és részben emiatt is lehetünk a legtöbb lista rosszabbik végén.

Míg egy átlagos OECD-beli lakos 80,6 évnyi élettartamra számíthat, addig ez Magyarországon csak 75,7 év. Ráadásul ez az időtartam mindenhol jobban is nő, mint nálunk.

A vizsgált országokban a halálozások több mint egyharmada iszkémiás szívbetegségre, stroke-ra, vagy valamilyen keringési betegségre vezethető vissza. Míg százezer OECD lakosra átlagosan 112 ilyen iszkémiás szívhalál jut, Magyarországon sokkal több, 288.

Ezen túl minden negyedik halált valamilyen daganatos betegség okoz, és ebben is rossz helyen állunk: mellrák okozta halálozásban például 100 ezer lakosra átlagban 24,9, míg nálunk 31,5 példa jut.

Mint olvasható, vastag- és végbélrák-halálozásban kiugróan listavezetőek vagyunk, a százezer lakosra jutó 23,9 halálesetet jelentő OECD-s átlaggal szembeni 43,9 halálesettel.

Ez nem OECD-s hasonlítás, hanem hazai KSH-s mérés, de megmutatjuk, hogyan válik lassan mindenki cukorbeteggé itthon:

Egyetlen jó hír, hogy a gyermekkori leukémiás halálozás hazánkban elég alacsony, a 100 ezer gyermekre jutó 0,4-es adat jó irányba marad el a 0,6-os átlagtól.

A jelentés kitért rá, hogy az átlagos lakosság 18 százaléka dohányzik, és évente fejenként 9 liter töménynek megfelelő alkoholt fogyaszt el.

Magyarországon ez 26 százalék és 11 liter szesz.

Elhízásban sem vagyunk túl jók, sőt, valójában azzal, hogy 30 százalékát teszik ki az elhízottak a lakosságnak, az Egyesült Államokkal vagyunk egy csapatban.

A halálozási ráta ezek után csak szomorú, de nem meglepő: míg 1990 óta átlagosan 52 százalékkal csökkentek a halálesetek, nálunk csak 13 százalékkal.

Erre reagálva dr. Lukács László jobbikos parlamenti képviselő közölte, hogy ők elve hiányolják egy önálló egészségügyi minisztérium létrehozását, illetve az ÁNTSZ-t és más bezárt egészségügyi szervezeteket is visszaállítanák.