Alapjaiban remeg a rendszer, már gumicserére sincs magyar szaki

Úgy terjed szét a munkaerőhiány okozta válság az országban, mint Mészáros Lőrinc céghálója a közbeszerzési értesítőkben - és most már egyáltalán nem csak a magasabban képzett egészségügyi dolgozók vagy pedagógusok vannak terítéken, hanem olyan kétkezi szerelők is, mint a gumisok.

A Világgazdaságnak ugyanis arról beszélt Tokaji Vilmos, a Continental Hungaria Kft. értékesítési vezetője, hogy idén talán minden korábbinál nehezebb sorban állás nélkül lecserélni majd a nyári abroncsokat télire, mert

nincs elegendő szerelő.

A legfőbb ok persze itt is az, hogy a dolgozók a magasabb bérek miatt külföldre mentek. Ezáltal a megnövekedett kereslet miatt a maradék személyzetet magasabb bérekkel próbálják megtartani, mi pedig mélyebbre nyúlhatunk a tárcánkban, és többet is várhatunk a sorunkra.

A bérkülönbségek természetesen nem csak Magyarország és a Nyugat között mutatkoznak meg, hanem a vidék és a főváros között is: Budapesten kívül akár 30 százalékkal is olcsóbb lehet egy gumicsere az alacsonyabb bérezések miatt.

Korábban beszámoltunk arról a felmérésről, amit a mintegy 20 ezer szakiparost tömörítő joszaki.hu készített. Ebből arra jutottak, hogy 40 százalékkal több munkát tudnának elvállalni a mesterek, ha lenne hozzá elég emberük, a fizetések pedig az egekbe ugrottak. Ugyanis, ha egy szakember saját vállalkozásba kezd, Pest megyében akár 430 ezres nettó bevétellel számolhat, de még országos átlagban is 396 ezerrel.

Az alcsony fizetések és az ebből eredő munkaerőhiány az egyik oka annak, hogy a Jobbik útjára indította nemzetközi béruniós kezdeményezését, aminek célja a keleti államok és hazánk életszínvonalának felzárkóztatása a nyugati gazdasági szinthez.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Németh Márton

Friss

sss
2020. január 29. | 13:45
A Világgazdaság eközben arról ír, hogy már most kimutatható hatással van a koronavírus a magyarországi turizmusra.
1
sss
2020. január 29. | 12:00
1
sss
2020. január 29. | 11:32
Stefano Bottoni szerint az „Orbán. Egy despota Európában” című könyvét most kell kiadni, olvasni és megvitatni, nem három év múlva.
Alsó hangon 20 milliárd.
Stefano Bottoni szerint az „Orbán. Egy despota Európában” című könyvét most kell kiadni, olvasni és megvitatni, nem három év múlva.
Exkluzív felvételek a hungarikumnak számító borok megsemmisítéséről.