Nemzetközi súlyú szakszervezetek is a bérunió mellett - Polgári Kampánybizottság alakult

Nyílt érdekképviseleti kampány várható.

Gyöngyösi ismételten hitet tett amellett, hogy az egyenlő munkáért egyenlő bér elvének uniós alapelvvé tétele nem ördögtől való, vagy illuzórikus vállalkozás, az egész kelet-közép európai régiót sújtó béregyenlőtlenségek rendezése pedig nem ideológiai kérdés.

A jobbikos politikus szerint a régiót olyan mértékben sújtja az elvándorlás, az elszegényedés és a demográfiai krízis, ami indokolja, hogy összefogják ezeket a társadalmakat:

"Ki kell szélesíteni a társadalmi párbeszédet, ezt nem sajátíthatja ki kizárólag a politika"

- indokolta az ellenzéki képviselő, hogy miért kezdeményezte a Jobbik már szeptemberben a szakszervezetek bevonását a béruniós kampányba.

Ezért alakították meg a Polgári Kampánybizottságot, mely önálló szervezetként képviseli, és koordinált együttműködés keretében a gyakorlatban is segíti a béruniós kezdeményezés céljait, melyhez a szakszervezetek nemzetközi kapcsolatrendszerükkel is hozzájárulnak.

A Jobbik a szakszervezeteknek adja a béruniós kezdeményezést

A Parlament előtt tartott sajtótájékoztatóján Gyöngyösi Márton, a Jobbik országgyűlési képviselője, és a bérunió ügyét elindító polgári bizottság képviselője elmondta: kezdettől fogva az volt a céljuk, hogy „társadalmasítsák" a bérunió ügyét, és civil szervezeteket, szakszervezeteket, ipartestületeket, illetve különböző ágazatoknak a képviselőit tudják megszólítani. Bejelentette:a kezdeményezést ki akarják szabadítani a politika fogságából, és átadni a szakszervezeteknek.

Teljes erővel a "kézelszívás" ellen

Bajzik Tamás, a Nemzeti Szakszervezet elnöke és a kampánybizottság elnökségi tagja elmondta:

a testület munkájában jelenleg 9 alapítószervezet vesz részt, köztük olyanok is, melyek komoly nemzetközi kapcsolati hálóval rendelkeznek.

A szakszervezeti vezető elmondása szerint ők azért csatlakoztak a kezdeményezéshez, mert látják, mekkora károkat okoz a csökkenő taglétszámokban, a növekvő túlóraszámokban és a megfelelő szakemberek krónikus hiányában is megnyilvánuló elvándorlás.

Bajzik szerint, ha egy uniós polgárnak joga van ahhoz, hogy egy másik országban vállaljon munkát,

akkor ahhoz is jogot kell biztosítani számára, hogy saját hazájában is tisztes megélhetést biztosíthasson magának és családjának.

Az érdekvédelmi vezető ugyanakkor megismételte a The Telegraphnak korábban már kifejtett álláspontját, miszerint:

már nem csak egy nyugati irányú agyelszívás, de "kézelszívás" is megindult az utóbbi időben, melynek keretében a kétkezi munkásaink távoznak külföldre.

Újságírói kérdésre válaszolva egyértelművé tette:

a résztvevő szervezetek nyílt kampányt folytatnak majd a bérunió mellett, fórumokat szerveznek, és aláírásokat is gyűjtenek.

Bajzik mindenkit megnyugtatott, hogy az aláírások gyűjtése az adatvédelmi szabályozások legszigorúbb betartásával történik majd.

Nem jön a busz? Órák óta vár a sorára a boltban? Elkavarodott a levele? Előjegyzés kell a gumisnál? Jövőre jön csak a szaki kicserélni a lefolyót?

Igen, Önnek a munkerőhiány a problémája. Ma már lassan minden napra jut egy hír a munkaerőhiányról. Hol egy gyár termelését nem tudják fenntartani, hol a BKV keres kétségbeesetten sofőröket és villamosvezetőket, hol a Posta igyekszik - sajátos módszerekkel - megoldást találni a borítékolható karácsonyi őrületre.