MNB: az állam 2826 milliárddal tartozik a magánnyugdíjrendszerből átlépetteknek

Mégis lesz nyugdíjunk idős korunkra?

A kötelező jelleggel bevezetett magánnyugdíjpénztári rendszert 2011-ben „reformálta meg” az Orbán-kormány. A visszalépés az állami rendszerbe elvileg önkéntes volt, ám a csavar az volt, hogy „alapból” mindenki visszakerül, aki nem nyilatkozik másképp. A 2,8 millió pénztártagból mindössze 61 ezren tettek maradási nyilatkozatot.

Az intézkedés következtében 2011 júniusában kb. 3000 milliárd forint nyugdíjcélú megtakarítás került át a pénztáraktól az államhoz. Az intézkedés a pocsék államháztartási adatokat volt hivatott helyrebillenteni. Az intézkedés e téren átmeneti sikert hozott: mivel a pénztári vagyon kb. fele, 1600 milliárd forint magyar államkötvényekben volt, így annak állami kézbe vétele – az állam saját magának nem tartozhat alapon – ennyivel csökkentette a forintban fennálló államadósságot. Ez azt jelentette, hogy az akkor 21 ezermilliárd forintos államadósság egyik pillanatról a másikra 19,5 ezermilliárd forint körüli összegre csökkent. (Hogy azután ezt negyed év alatt, 2011. szeptemberre ismét „sikerült” ismét 21 ezermilliárd fölé növelni, sőt az államadósság 2017. szeptember végén új rekordot jelentő 26 376 milliárdra rúg, az már egy másik történet.)

A vagyon másik fele, kb. 1400 milliárd forint, mely más befektetési formákból (például befektetési jegyek, részvények, jelzáloglevelek, vállalati kötvények stb.) állt, mindössze két és fél évig tartott, 2013. december 31-én már csak 0,2 milliárd forint volt ebben a kasszában, az ezt kezelő Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapot pedig 2014 végén fel is számolták.

Mi lett a befizetett nyugdíj-megtakarításunkkal?

A kormányzati intézkedés során azt ígérték, a nyugdíjpénztári vagyont „átveszik” és a befizetéseket egyéni számlákon tartják majd nyilván. Így bárki számára nyomon követhető lett volna, hogy mennyi nyugdíjcélú megtakarítása van. (Ennek a piramisjátékra hasonlító felosztó-kirovó rendszerben ugyan nincs értelme, de ha az öngondoskodás felé szeretnénk elmozdulni, akkor elengedhetetlenül szükséges.) Ez nem történt meg, ám a Menedzsment Fórum kiszúrta, mégiscsak lehet valami kapaszkodót találniuk azoknak, akik korábbi megtakarításukból szeretnének valamennyit viszontlátni nyugdíjba vonulásuk után. Mint a portál rábukkant, a Magyar Nemzeti Bank az államháztartás pénzügyi vagyonáról szóló jelentésében (Excel-tábla itt.) szerepel az átvett magánnyugdíjpénztári vagyon mint fennálló kötelezettség. Az „egyéb tartozások” soron belül a „nyugdíjpénztári átlépések miatti tartozás” soron (az Excel-tábla 42. sora) ugyanis 2017. szeptember 30-án még mindig található 2826,1 milliárd forint kötelezettség, ami azt jelenti, hogy a Matolcsy György vezette intézmény ha áttételesen is, de elismeri, hogy az állam tartozik ezzel a pénzzel a nyugdíjukra takarékoskodóknak.

Öngondoskodásra ösztönöznék a magyarokat

A keddi szakmai fórum délutáni szekciójában került szóba a nyugdíjcélú megtakarítások kérdése. Kandrács Csaba, az MNB Pénzügyi szervezetek felügyeletéért felelős ügyvezető igazgatója ismertette, nyugdíjcélú megtakarítások tekintetében továbbra is az önkéntes pénztárak a legnépszerűbbek, a pénztárakban 1 296 milliárd forintnyi vagyon forog.