A CSOK csak a csókosoknak jár, de otthonra mindenkinek szüksége van

A Jobbik öt pontban ismertette otthonteremtési programját.

A kormány otthonteremtés kapcsán mindig a CSOK kiterjesztését emlegeti, ám köztudott, hogy ennek igénybevételére csak a felső középosztályon túl van lehetőség. Az új építésű lakások számának növekményéből is arra lehet következtetni, hogy leginkább lakóparki és luxusberuházásokat eredményezett a fent említett intézkedés – mondta Z. Kárpát Dániel.

A Jobbik otthonteremtési programjának első lábaként a bérlakásépítési programot jelölte meg a képviselő, ami rendszerszintű változást hozhatna.

Örülne, ha olyan albérletben élhetne, ami végül az öné lesz?

A Jobbik már a 2014-es választásokon is előtérbe helyezte az állami hátterű bérlakásépítési és otthonteremtési programját, ami az aktuális 2018-as választási programjukban is nagy szerepet tölt be.A program fő célja, hogy a jelenlegi nagyvárosi albérleti díjak maximum harmadáért lehessen beköltözni egy átlagos méretű lakásba.

Második lábként egy átfogó és kimunkált panelprogram kivitelezését látja szükségesnek. A párt ezt azzal is támogatná, hogy a CSOK rendszerét kiterjesztené a használt ingatlanokra, köztük a panellakásokra is, amennyiben az energetikai korszerűsítés legalább az ingatlan egy energetikai szinttel történő ugrásával együtt járna.

„Az uniós forrásokat is bevonnánk az otthonteremtésbe, hiszen a kormányzati intézkedésekkel ellentétben nem csak a közintézményeket lehet ebből a pénzből felújítani”

- jelöli meg a harmadik programlábat a képviselő.

A panelben élők miatt prioritásként kell kezelni távhőszolgáltatás megújítását is, hiszen ez legalább még 30 évig velünk marad.

„A rendszerben tapasztalható hatékonyságvesztés csökkentését oly módon szeretnénk kivitelezni, hogy ez valódi rezsicsökkentésként átszűrődjön a fogyasztói számlák világába is.”

A Jobbik alelnöke szerint ezekkel az intézkedésekkel lehet olyan otthonteremtési programot kivitelezni, amely nem csak a kivételezett társadalmi csoportoknak segít. A városi panelprogramokon túl kitért arra is, hogy a vidéken való helyben maradást segítenék azzal, hogy szolgálati lakásrendszert is kialakítanának egészségügyi szakdolgozók, tanítók, pedagógusok és stratégiai fontosságú nemzeti iparágakban dolgozók részére.

Z. Kárpát Dániel sajtótájékoztatója (2017.11.21)

A Jobbik otthonteremtési és panelprogramjának bemutatása

Utolsó, ötödik lábként a majd félmillió üresen álló ingatlanállomány felmérését jelölte meg Z.Kárpát. Az önkormányzati és állami tulajdonú felújítható ingatanokat közmunkaprogram segítségével beépítenék a bérlakásprogramba.

Újságírói kérdésre válaszolva a képviselő elmondta, hogy a program költségei körülbelül a várba költözés feléből kijönnének, azaz 50-100 milliárd közötti csomagról van szó, aminek jó része már egy kormányzati cikluson belül megtérülne.

Ha csak gazdasági szempontból nézzük, a rendszer önfentartóvá tehető, szociális szempontból hosszú távon viszont csak nyereséget termel - szögezte le a képviselő.