Melegszik a pite az USA-ban: megint az oroszok, megint Trump 

Az ABC News felfüggesztette egyik oknyomozó újságíróját, mert "súlyos hibát" vétett a Flynn-ügyről tudósítva.

Az ABC News hírtelevízió szombaton azonnali hatállyal felfüggesztette egyik vezető oknyomozó újságíróját, Brian Rosst, mert "súlyos hibát" vétett a Flynn-ügyről tudósítva; az általa közölt téves értesülés kedvezőtlenül befolyásolta az amerikai pénz- és értékpapírpiacokat. 

Brian Ross pénteken élő adásban azt állította,

Donald Trump volt nemzetbiztonsági tanácsadójának, Michael Flynnek egyik bizalmasa azt mondta, Flynn kész tanúskodni arról, hogy Trump még elnökjelöltként arra utasította őt, hogy még a kampány idején lépjen kapcsolatba orosz illetékesekkel. 

Ez döntő jelentőségű fejlemény lett volna abban a vizsgálatban, amely tisztázni hivatott, hogy a választási kampány idején Trump stábja összejátszott-e az oroszokkal a választás kimenetelének befolyásolására. 

Sokatmondó, hogy az ABC híradása után több mint egy százalékot estek a New York-i tőzsde főbb indexei, de csökkent a dollár árfolyama és az állampapírok hozama is.

Órákkal később azonban, az esti híradóban maga Ross tisztázta azt, hogy az őt informáló forrás immár azt mondja, hogy

Trump nem elnökjelöltként, hanem már megválasztott elnökként utasította arra Flynnt, lépjen kapcsolatba az oroszokkal, a többi között az Iszlám Állam elleni harcban való együttműködés érdekében. 

Az ABC-t sokan bírálták amiatt, hogy csupán pontosította és nem javította a riportban elhangzottakat. A hiba beismeréséről, illetve Flynn felfüggesztéséről szóló közlemény csak a késő esti órákban jelent meg.

"Nagyon sajnáljuk, és bocsánatot kérünk a pénteken elkövetett komoly hibáért" 

- írta közleményében az ABC News, amely szerint órák elteltével jöttek rá arra, hogy téves volt egy információ a tudósításban, és élő adásban, illetve internetes felületen is korrigálták a hibát.

A Walt Disney tulajdonában lévő hírtelevízió négy hétre azonnal hatállyal felfüggesztette állásából Brian Rosst, és az újságíró fizetést se kap. 

Michael Flynn volt nemzetbiztonsági tanácsadó - akit azzal vádoltak, hogy hazudott a Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI) Szergej Kiszljak orosz nagykövettel fenntartott kapcsolatairól - pénteken bűnösnek vallotta magát.

Flynn közölte, hogy együttműködik az állítólagos orosz beavatkozás kivizsgálásával megbízott Robert Mueller különleges ügyész hivatalával. 

Flynnt kinevezése után alig 23 nappal mondatta le Donald Trump, miután kiderült, találkozott és megbeszélést folytatott a Washingtonban akkreditált akkori orosz nagykövettel, de erről nem számolt be sem neki, sem Mike Pence alelnöknek.


 

Forrás
MTI