LMP a Jobbikról: "az Állami Számvevőszék is beszállt a kampányba"

"Ha az ÁSZ valóban érdemi munkát végezne, már milliárdokra büntette volna a Fideszt".

Mint írta, az LMP szerint az illegális pártfinanszírozás minden formája elfogadhatatlan, de ugyanekkora problémát jelent a kettős mérce és az elvileg független intézmények Fidesz általi megszállása is.

Mint több cikkben is beszámoltunk róla, az ÁSZ több százmillió forintra büntette a Jobbikot, valamint a párt állami támogatásának egy részét is megvonta, miután egy igencsak kétes eljárást folytatott le a kedvezményes plakáthely-bérlésekkel kapcsolatban. A Jobbik szerint ez valójában a betiltásuk első lépése, és az ÁSZ-t a Fidesz irányítja.

Kérdésessé vált, hogy a Jobbik el tud-e indulni a jövő évi választásokon

A Jobbik frakcióvezetője a rendszerváltás utáni időszak legmélyebb politikai helyzeteként értékelte a történteket. Azt írták, hogy az ellenőrzéséről szóló jelentéstervezetet megküldték észrevételezésre a Jobbiknak. Az ÁSZ törvényi felhatalmazás alapján az év második félévében is folytatja a pártok és a költségvetési támogatásban részesülő pártalapítványok gazdálkodásának ellenőrzését.

Az LMP úgy látja, ha az ÁSZ valóban érdemi munkát végezne, és nem csupán a kormány meghosszabbított keze lenne, akkor az elmúlt években már milliárdokra büntette volna a Fideszt, például azért, mert ahogy azt az LMP bebizonyította, a CÖF-ön és az MVM-en keresztül az adófizetőktől ellopott pénzekből folytattak pártpolitikai kampányokat.

Az LMP többek között azért akar korszakváltást 2018-ban, mert csak ez jelenthet garanciát a pártfinanszírozás átláthatóvá tételére: éppen ezért a párt csak olyanokkal hajlandó együttműködni, akik nem érdekeltek a jelenlegi, szándékosan zavaros rendszer fenntartásában – jegyezte meg Ungár.