Januártól 10 százalékkal lesz magasabb a Tesco dolgozóinak fizetése

Lassan eléri a bruttó kétszázezret a minimál kereset.

A vállalatnál idén négyszer emelték a béreket. Legutóbb a sztrájkokat követően októberben növelték bruttó 179 ezer forintra a dolgozók minimálbérét. A szerdán kiadott közlemény szerint az áruházláncnál 2018 januárjától már 197 ezer forintra emelkednek a legalacsonyabb bérek, amik a pótlékokkal együtt a 227 ezer forintot is elérhetik.

Megállapodott a Tesco a szakszervezetekkel: béremelés és létszámbővítés lesz

A Tesco, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) közös közleményben ismertették, hogy a megállapodás a munkavállalók érdekeit és a hosszú távú, fenntartható fejlődést egyaránt szem előtt tartja, tartalmazza a bérnövekedéssel valamint a munkaerővel és a toborzással kapcsolatos feladatokat.

A bértárgyalásokon az alkalmazottakat a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) és Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) képviselte, akik a jelenlegi emelés után áprilisban a központi irodában dolgozók béreinek újratárgyalását tervezik a Tescoval.

A KDFSZ az egyeztetések során fontosnak tartotta kiemelni a fejlődés lehetőségének biztosítását, ezért javasolta, hogy tanulmányi szerződés keretein belül tegye lehetővé a cég az OKJ-képzést, ezzel is biztosítva a munkavállalók számára a szakmai fejlődést illetve az előrelépés lehetőségét.

A Tesco közleményében azt írta, a béremelések mellett nagy hangsúlyt helyez erre, ezért 2017-ben csaknem százmillió forintot fektetett be összesen több mint 1000 kolléga OKJ-képzésébe. A cég továbbá elkötelezett, hogy a bérfejlesztéssel a 2016-ban megkezdett úton haladjon tovább, és 2018-ban is a szakképzett bérminimum felett tartsa a fizetéseket. A 2018 januárjától az áruházláncnál elérhető legalacsonyabb bér továbbra is jelentősen magasabb lesz a garantált szakképzett bérminimum összegénél, ráadásul ez vonatkozik a szakképzettséget nem igénylő munkakört betöltő kollégákra is, így közel négyezer nem szakképzett kolléga is részesül az emelésben - írta a Tesco.

A januári béremelés összesen 14 100 munkavállalót érint, a bérek pedig átlagosan 10 százalékkal emelkednek a vállalatnál.