Nem zavarja a kormányt a jordán konzul múltja

Az első Orbán-kormány kérte, hogy Zaid Naffa legyen a jordán tiszteletbeli konzul, de már abban az időszakban is elbukott a magyar állampolgársághoz szükséges nemzetbiztonsági átvilágításon – tudta meg a Magyar Nemzet az LMP-s Demeter Mártától. 

Vagyis bár a kormány az elmúlt hetekben azzal hárította el a 2016-ban is a nemzetbiztonsági átvilágításon elbukó Zaid Naffa jordán tiszteletbeli konzulságát érő kritikákat, hogy jordán kérdésekben Jordánia az illetékes, azt nem jelezték, hogy ez a fideszes vezetés ötlete volt több mint másfél évtizede. 

Az LMP-s politikus mindezt onnan tudta meg, hogy nemrég ismét a Naffa-üggyel kapcsolatos iratbetekintésen járt az illetékes kormányhivatalban. Ekkor derült ki: még az első Fidesz-kormány kezdeményezte Jordániánál 1999 nyarán Naffa tiszteletbeli konzullá jelölését. Legalábbis erre utal a jordán nagykövetség magyar külügynek írt levele, amelyben a Naffa konzullá jelöléséről szóló magyar szóbeli jegyzékre utalva megjegyzik: "van szerencséjük" tájékoztatni Magyarországot arról, hogy "Naffa úr jelölését" továbbították "az illetékes jordán hatóságoknak a megfelelő lépések megtétele érdekében". 

A külügy igen taktikusan igyekezett kikerülni a Naffa konzulságát firtató ellenzéki kérdéseket, hiszen korábban azt írták: Naffának a posztra történő kinevezéséről nem ők döntöttek, hanem Jordánia. Utóbbi válasz pedig igaz, csak mindössze azt „felejti el” megemlíteni, hogy a döntést magyar jelölés is megelőzte - írja a lap.

Az eddig is ismert volt, hogy Naffa hiába igényelt magyar állampolgárságot az évtizedek óta nemzetközi körözés alatt álló szaúdi üzletemberrel, Ghaith Pharaonnal együtt 2016-ban, egyikük sem kapta meg. Naffa azért nem, mert a Terrorelhárítási Központ (TEK) kockázatokat tárt fel vele kapcsolatban. 

Naffa múltja viszont a kormányt egyáltalán nem zavarja, a külügy a képviselőnek azt válaszolta: "olyan kockázatról, ami a tiszteletbeli konzuli feladatának ellátását veszélyezteti, nem tudunk."

Demeter Márta viszont azt hangsúlyozta: nincs külön eljárás; aki kockázatos állampolgárnak, annak kockázatos a tartózkodása és a tiszteletbeli konzulsága is. Bár Naffa kétszer is megbukott az átvilágításon az állampolgárság igénylésénél, de mint az LMP-s politikus elmondta, idén ősszel ismét meghosszabbították a tartózkodási engedélyét. Ugyanis az iratokból kiderült: az Alkotmányvédelmi Hivatal egyáltalán nem talált kifogást Naffát illetően, míg a TEK nem is válaszolt a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal megkeresésére Naffa tartózkodási engedélyének meghosszabbítása kapcsán, holott tavaly még ők maguk jeleztek kockázatot a jordániai üzletember állampolgársági kérelme ügyében. 

Mint ismert, Zaid Naffa volt az, akinek jóvoltából találkozhatott a magyar miniszterelnök az idén januárban elhunyt Ghaith Pharaonnal 2014-ben. A jordán díszvacsorán egyenesen egymás mellé ültették Orbánt és a nemzetközi hatóságok által körözött szaúdit. Szintén Naffa volt, aki kérvényezte Pharaon vízumeljárását jegyzék útján, és később ugyancsak ő adott Pharaonnak a magyar állampolgárság igényléséhez szükséges jövedelemigazolást. Naffáról egyébként olyan fényképet is készített a Magyar Narancs újságírója, amin éppen a magyar kormányfő vejével, Tiborcz Istvánnal találkozik. Sőt: azután is találni közös fotókat Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel, illetve Áder János köztársasági elnökkel, hogy 2016 márciusában másodszor is megbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon. Vagyis a tiszteletbeli konzul a TEK jelzése ellenére is nyugodtan forgolódhat a legmagasabb szintű állami vezetők körében.