Trócsányi elégedett: megjutalmazta magát 200 ezer forintnyi Erzsébet-utalvánnyal

Valószínűleg ő az egyetlen miniszter, aki ajándékot kap a saját tárcájától.

Az igazságügyi tárcánál a miniszter mellett a négy államtitkár is megkapja a karácsonyi meglepetést, körülbelül ötszáz dolgozónak adtak pluszjuttatást, több mint 150 millió forint értékben - írja a Magyar Nemzet. Nem mindenhol voltak ilyen bőkezűek: a Lázár János által irányított Miniszterelnökség, a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium, vagy Rogán Antal felségterülete, a Miniszterelnöki Kabinetiroda alkalmazottai egyetlen forintot sem kaptak.

Trócsányiékhoz Pintér Sándor tárcája, a Belügyminisztérium csatlakozott. 1280 dolgozó év végi juttatására csaknem 524 millió forintot költöttek járulékokkal együtt, egy főre átlagosan 408 ezer forint jutott, a pénz formája itt is Erzsébet-utalvány. Pintér Sándor Trócsányi Lászlóval szemben ellenállt a kísértesnek, így sem ő, sem az államtitkárok nem kaptak ajándékot.

A Honvédelmi Minisztérium mind a 661 dolgozójának ad külön juttatást, tíz százalékkal többet, mint tavaly, ez 45 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt jelent, 30 milliót szánnak erre összesen. Simicskó István miniszter, valamint az államtitkárok és helyettes államtitkárok nem kaptak pluszjuttatást.

A lap a Nemzetgazdasági Minisztériumtól szűk választ kapva annyit tudott meg, a dolgozók 150 ezer forint rekreációs juttatásban részesültek. Ennek formájáról nincs információ, ahogy arról sem, hogy Varga Mihály miniszter részesül-e belőle.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban a "kulturált munkahelyi megjelenés biztosítása" érdekében 70 ezer forintot adtak ruhára, emellé osztottak minden alkalmazottnak 130 ezer forint értékben Erzsébet-utalványt. Seszták Miklós miniszter és az államtitkárok nem kaptak semmit.

Balog Zoltán emberminisztériumánál csak 10 ezer forintos Erzsébet-utalványokat adtak a 2182 fős csapatnak, de 2045-en kaptak egyszeri 100 ezer forintot, összesen 226 milliót költöttek.

Orbán Viktor nem vesz fel jutalmat, a Földművelésügyi Minisztérium nem válaszolt a kérdésekre.

Fizesse vissza Trócsányi László az alaptalanul felvett jutalmát!

- követelte reagáló közleményében Hegedűs Lorántné országgyűlési képviselő.

A Jobbik politikusa emlékeztetett, hogy korábban Orbán Viktor miniszterelnök nem csak arról beszélt, hogy az állami cégvezetőknek és tisztségviselőknek mekkora lehet a bérplafonja, hanem arról is, hogy nem kaphatnak külön jutalmakat. Ennek ellenére a kétmilliós bérplafont sokszorosan meghaladó fizetések vannak a kiemelt munkakörök esetében.

„Most már miniszterek is osztogathatnak saját maguknak karácsonyi jutalmat, „pulyka-pénzt”. Így juthatott egy kis év végi extrához Trócsányi miniszter is államtitkárjaival együtt. Meggyőződésünk, hogy Trócsányi miniszter nem tett le annyit a nemzet asztalára a 2017-es esztendőben sem, hogy akár csak egy fillért is megérdemelne. Felszólítjuk ezért, hogy fizesse vissza a saját maga által adott jutalmat és ossza szét azon alkalmazottak között, akik a közszférában dolgoznak és már 10 éve nem részesülhettek bérfejlesztésben. Szégyen, hogy míg a köz szolgálatában dolgozó munkavállalók kétharmada garantált bérminimumot kap, addig Trócsányiéknál folyik dínom-dánom.”

- fogalmazott Hegedűs Lorántné országgyűlési képviselő.

(fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)