Inotai professzor: "színtiszta nemzetgyilkosság", amit a Fidesz művel

A közgazdász szerint Orbánék "tudatosan verik szét" a társadalmat.

Az MTA Világgazdasági kutatóintézetének volt vezetője a Zoom.hu-nak nyilatkozva felhívja a figyelmet: a globalizáció "egyre nehezebben megérthető és követhető léptékkel" gyorsul, a folyamat "relatív vesztesei" pedig egyre többen vannak. A kutató szerint hiába erős és gazdag egy-egy ország viszonylag, ha lakosságának tekintélyes része úgy érzi, rosszabbul megy a sora. 

"A globalizáció relatív vesztes rétegéhez tartozók szavazták meg a Brexitet egy olyan országban, amely a globalizáció legnagyobb nyerteseinek egyike.(...) Ez a réteg ültette elnöki székbe az Egyesült Államokban Donald Trumpot, amely ország évtizedeken át a globalizáció motorja, továbbá egyértelműen a legnagyobb nyertese volt, és még ma is az."

 - mutat rá Inotai. A professzor úgy látja, Magyarországon ennél is sokkal veszélyesebb helyzet van kialakulóban. A mértételen korrupció egyre sebezhetőbbé teszi hazánk gazdaságát. 

"Ezekkel a panamákkal, amelyek most mennek a bankrendszerben, többi között a soha nem tapasztalt kapzsisággal jellemezhető új oligarchia vagyonának „gyarapítása” keretében, nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy a bankrendszer egy vagy több magyar egysége összeroppanjon, illetve egyetlen esemény láncreakció-szerű folyamatokat indítson el."

Ennél is súlyosabb problémakánt értékeli a humántőke négy "alapkövének", az egészségügynek, az oktatásnak, a kutatás-fejlesztésnek és az innovációnak a "tudatos lerombolását"

Hozzáteszi: az egyenlőtlenségek növekedése a globalizáció velejárója, ám a világ szinte minden országának vezetése igyekszik ezt mérsékelni. Ezzel szemben a magyar kormány még "rá is tesz egy lapáttal", egyre jobban kiszélesítve a társadalmi szakadékokat. 

"Az egykulcsos személyi jövedelemadó önmagában véve brutálisan antiszociális. Most jóval kevesebb adót fizetek, mint az új adókulcsok bevezetése előtt, de megélnék a magasabb, korábbi adóteherrel is. Ugyanakkor a többiek, akiknél a változtatás az elvonások növelését hozta, kínlódnak, miközben a költségvetés igen jelentős bevételektől esett el, amelyeket többek között oktatási, szociális és egészségügyi kiadásokra lehetett volna fordítani."

 - mutat rá a professzor, aki szintén kiáltóan igazságtalannak tartja, hogy legmagasabb és a legalacsonyabb nyugdíjakat is ugyanannyival emelik.

A kutató úgy látja, a kormány politikája "négymillió súlyosan nélkülöző, szegény embert csinált", akiknek a sorsa teljesen közömbös Orbánék számára. Úgy véli, "a magát népnemzeti, kereszténykonzervatívnak mondó" hatalom azt üzeni:

"pusztuljon el négymillió magyar, és elleszünk mi hatmillióan is. Ez több mint felelőtlenség, ez a színtiszta nemzetgyilkosság."

Inotai szerint veszélyes pusztítást végeznek "a kormányzat népbutító intézkedései és propagandája" is, a primitiv sorosozás, az (egyébként szerinte is nagyon komoly kihívást jelentő) migrációs válság kapcsán folytatott "gyűlöletpropaganda".

"olyan mértékű szellemi népirtás folyt az elmúlt években és még nagyobb intenzitással folyik ma Magyarországon, ami, ha ilyenre lenne felhatalmazása, akkor azzal – a fizikai népirtás bűntényéhez hasonlóan – a hágai bíróságnak kellene foglalkoznia." 

 - szögezi le indulatosan.

 A kutató szerint jellemző, hogy "szinte már mindenről tartunk évfordulót", ám 2017-ben 

a Kiegyezés 150 éves jubileumáról "szinte egy szó sem esett".

Inotai úgy véli,

"elvitathatatlan, hogy a kiegyezés nemzeterősítő és jövőpárti volt, az ország hosszú távú érdekét szolgálta. (...) Olyan lépés, aminek most nyomát sem látom."

A közgazdász szerint az uniós támogatási pénzek az elmúlt tíz esztendőben is komoly lehetőséget jelentettek volna a felzárkózásra,

ám ezeknek az összegeknek a nagy része versenyképes vállalkozások fejlesztése helyett olyan cégeknek jutott, "amelyek kizárólag a pénzek lenyúlásában versenyképesek."

Inotai András szerint a jelenlegi kormányzatot mindenképp le kell váltani, és erre az idei választások talán az utolsó esélyt kínálják, mert minden hónap, amit Orbánék hatalmon töltenek, "drámai mértékben növeli a fordulat árát."

"Nincs 2022! Ezt üzenem minden pártnak, elsősorban azonban a szavazásra jogosult valamennyi magyar és magát magyarnak valló állampolgárnak."