Ismét a Jobbikot sújtó gigabírsággal foglalkozott a nemzetközi sajtó

A Reuters számolt be a legújabb fejleményekről.

A cikk kiemeli, hogy a Jobbiknak 15 nap áll rendelkezésére, hogy befizesse az éves állami támogatásának több mint kétharmadára rúgó, 330 milliós összeget, ami csupán a bírság első tételét jelenti.

Felpörög a diktatúra: A Jobbiknak 15 napon belül ki kell fizetnie az ÁSZ-bírságot

Az ÁSZ azzal indokolta az intézkedést, hogy"tiltott vagyoni hozzájárulásnak minősül, ha egy párt a mindenki számára elérhető árnál lényegesen olcsóbban vesz igénybe vagy rendel meg szolgáltatásokat".A számvevőszék szerint a Jobbik nem tett eleget a "számvevőszéki ellenőrzés lefolytatásához szükséges törvény szerinti adatszolgáltatási kötelezettségének".

A tervek szerint az ÁSZ ugyanekkora összeggel vágná meg jövőre a párt állami támogatását, idézte a hírügynökség Horváth Bálintot, a szervezet szóvivőjét.

A Reuters emlékeztet, hogy a "hadbírósági ítélettel egyenértékű" büntetés derékba törheti a Jobbik választási kampányát, és a párt határozottan tagadta, hogy bármi törvénybe ütközőt követett volna el.

A hírügynökség a számvevőszék tegnapi kommünikéjét idézve azt írja, hogy az ÁSZ szerint a Jobbik 2015-2016 közötti gazdálkodása nem volt átlátható, és azt is megemlítik, hogy a szervezet vezetője, az ex-fideszes Domokos László tagadta, miszerint Orbán Viktor politikai ellenfeleivel való leszámolásról lenne szó.

Ha nem fizet a Jobbik, adóként hajthatják be a bírságot

A másik hat pártról szóló jelentés is elkészül a lehető legrövidebb időn belül - mondta az ATV honlapjának az Állami Számvevőszék kommunikációs igazgatója.A jobbikos bírság kapcsán hozzátette, hogy az ÁSZ mandátuma véget ért a jelentéssel, ha a Jobbik 15 napon belül nem fizeti be a 331 milliós összeget, az Államkincstár a NAV-hoz fordulhat adóbehajtás szerinti eljárásért.